Categories
AGENDA NASIONAL

UOB Malaysia Kepong kembali operasi, jamin langkah selamat

KUALA LUMPUR, 24 SEPT: United Overseas Bank (Malaysia) Bhd (UOB Malaysia) cawangan Kepong kembali beroperasi setelah berunding dan menerima panduan yang diperlukan daripada pihak berkuasa kesihatan.

Bank itu menutup sementara cawangan berkenaan, termasuk kemudahan perbankan layan diri untuk kerja pembersihan dan nyahkuman pada 22 dan 23 September 2020 berikutan pihak berkuasa kesihatan memaklumkan seorang kakitangannya disahkan positif Covid-19.

Sehubungan itu, usaha pengesanan kontak rapat dijalankan.

“Semua kakitangan dan pelanggan yang berhubung rapat dengan kakitangan yang terlibat di cawangan itu telah diuji dan dikuarantin,” menurut bank itu dalam kenyataan hari ini.

Bank berkenaan memberi jaminan kepada pelanggan dan kakitangannya bahawa langkah berjaga-jaga seperti yang disarankan kerajaan akan terus dilaksanakan di semua premis UOB, termasuk semua cawangannya, bagi memastikan keselamatan orang ramai.

Ini termasuk menasihatkan semua kakitangan dan pelanggan UOB yang kurang sihat atau yang perlu menjalani kuarantin untuk kekal di rumah sehingga langkah susulan selanjutnya daripada pihak berkuasa kesihatan.

Bank itu juga menggalakkan pelanggan untuk terus menggunakan perkhidmatan perbankan digitalnya, termasuk Perbankan Internet Peribadi UOB, Perbankan Internet Peribadi Plus UOB dan aplikasi mudah alih UOB Mighty.

-BERNAMA