Categories
AGENSI SELANGOR

KDEBWM: Urus sampah di Sabak Bernam mudah, rakyat penting kebersihan

SHAH ALAM, 17 OKT: KDEB Waste Management (KDEBWM) mudah menguruskan kutipan sampah domestik di Sabak Bernam selama beroperasi hampir dua tahun di daerah itu.

Pengarah urusannya berkata sikap masyarakat mengambil berat terhadap kebersihan dengan meletakkan sampah di tempat sepatutnya memudahkan pekerja kontraktor mengutip mengikut jadual.

“Sejak KDEBWM mengambil alih (pengurusan kutipan sampah), kita tidak berdepan masalah menguruskannya di kawasan parlimen Sabak Bernam khasnya dan Sekinchan amnya kerana ada pejabat di Pekan Sungai Besar selain pegawai akan memantau operasi (kutipan),” kata Ramli Mohd Tahir.

Beliau berkata demikian pada program penyerahan sumbangan 100 unit tong sampah jenis Mobile Garbage Bin (MGB) 240 liter kepada Ahli Dewan Negeri Sekinchan Ng Suee Lim di Tokong Sekinchan Xian Fa Shi Gong Gu Miao di sini semalam.

Katanya, KDEBWM akan memperluas pemberian tong sampah tersebut ke kawasan Dewan Undangan Negeri lain bergantung kepada permintaan wakil rakyat terbabit.

“Kita sebenarnya sudah membuat pengagihan di beberapa tempat dan selepas ini akan pergi ke kawasan diminta Ahli Dewan Negeri atau ahli parlimen mengikut kemampuan,” tambahnya.