Categories
AGENSI SELANGOR

Petaling catat kes tertinggi di Selangor, majoriti saringan pekerja

SHAH ALAM, 2 JAN: Petaling menjadi daerah tertinggi mencatatkan kes harian Covid-19 dengan 242 kes semalam, lapor Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS).

Menurutnya, pertambahan kes itu berpunca dari saringan pekerja iaitu 217 disaring di mukim Sungai Buloh, tiga di Damansara dan satu di Petaling.

“Sementara itu Hulu Langat mencatatkan 218 kes apabila 120 kes dikesan berlaku di mukim Kajang, Semenyih (50), Ampang (34) dan Cheras (14).

“Daerah ketiga tertinggi kes Covid-19 hari ini ialah Klang dengan 206 kes dengan mukim Klang mencatatkan 159 kes dan mukim Kapar iaitu 47 kes,” kata jabatan itu menerusi kenyataan di Facebook.

JKNS turut memaklumkan Gombak merekodkan kes Covid-19 sebanyak 48 kes iaitu mukim Batu (27), Hulu Kelang (10), Rawang (sembilan) dan Setapak (dua).

Kuala Langat pula dengan 16 kes iaitu mukim Teluk Panglima Garang (lapan) dan Tanjung Dua Belas Satu (lima). Sementara mukim Bandar, Batu dan Tanjung Dua Belas Dua masing-masing dengan satu kes.

Sepang pula dengan 22 kes, Kuala Selangor (13), Hulu Selangor (tujuh) dan Sabak Bernam (empat).

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah melaporkan 776 kes berlaku di Selangor, semalam.

Daripada jumlah baharu itu 311 kes daripada saringan kontak rapat kes positif, 114 kes dari kluster sedia ada dan 351 kes lagi dari lain-lain saringan.