Categories
AGENDA NASIONAL

Kilang proses kelapa sawit bantu tingkat hasil peladang

SABAK BERNAM, 26 MAC: Sebuah kilang memproses kelapa sawit seluas 4,000 ekar akan dibina mulai akhir tahun ini di Selangor Smart Agro Park di Changkat Menteri di sini.

Dato’ Menteri Besar berkata projek yang dijangka siap dalam tempoh dua tahun bakal dibangunkan di atas sebahagian tanah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS).

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan sebahagian tanah lagi milik peladang kecil dari kawasan sekitar yang dibuat atas persetujuan bersama.

“Kita sudah memeterai persefahaman dengan pekebun kecil dan kita percaya apabila mereka hantar kepada kita ia dapat meningkatkan kualiti harga dan pendapatan peladang ini,” katanya.

Sebelum itu, beliau melancarkan hab sekuriti makanan di kawasan sama bagi memastikan kelangsungan bekalan di negeri ini melalui projek pertanian.

Usaha tersebut sebahagian pakej pemulihan ekonomi negeri iaitu menjamin bekalan makanan mencukupi dengan dana permulaan RM50 juta.

Kerajaan Negeri menyasarkan sebanyak 2,000 ekar tanah dibangunkan setiap tahun bagi tujuan itu antaranya di Sungai Air Tawar dan Pulau Carey.