Categories
AGENDA AGENSI BERITA UTAMA NASIONAL SELANGOR

Saringan Komuniti bersasar berjaya kesan 20 lagi kes Covid-19 

SHAH ALAM, 12 MAC: Saringan Komuniti Covid-19 percuma anjuran Kerajaan Negeri mengesan 20 kes positif pada Sabtu dan Ahad lepas, kata pengurus klinik Selcare.

Mohd Noor Md Nasir berkata pengesanan itu hasil saringan seramai 884 individu dijalankan di empat lokasi berisiko serta kepadatan tinggi.

“Saringan pada 6 Mac di Dewan Resak MBSA dan Dewan Serbaguna MPSJ, Seri Kembangan manakala Dataran Otomobil, Seksyen 15 Shah Alam dan Dewan Serbanguna Seksyen 2, Kota Damansara pada 7 Mac.

“Ujian bersasar berjaya mengesan kes positif dalam kalangan komuniti sekali gus mengekang risiko penularan wabak,” katanya kepada SelangorKini semalam.

Program saringan bersasar itu akan diteruskan di empat lokasi lagi pada hujung minggu ini iaitu esok di Dewan Serbaguna MPSJ Bandar Bukit Puchong dan Taman Batu Tiga Subang Jaya diikuti Dewan Seroja MBSA Seksyen 27 dan Dewan Serbaguna MPSJ USJ 7 pada Ahad.

Kerajaan Negeri memperuntuk RM6 juta bagi meneruskan Saringan Komuniti Covid-19 secara percuma di seluruh negeri untuk membendung wabak.

Program menyasar penglibatan 50,000 penduduk meliputi kawasan berkepadatan tinggi dan golongan berpendapatan rendah bagi meringankan beban mereka.