Categories
AGENDA NASIONAL

Khidmat Tajuddin sebagai pengerusi Prasarana ditamatkan serta-merta

SHAH ALAM, 26 MEI: Kerajaan bersetuju menamatkan perkhidmatan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) berkuat kuasa serta-merta.

Jurucakap Kementerian Kewangan berkata surat penamatan perkhidmatan Ahli Parlimen Pasir Salak itu bertarikh hari ini ditandatangani oleh Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Dalam surat yang tular dalam media sosial itu, Tengku Zafrul berkata beliau mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih atas perkhidmatan dan sumbangan Tajuddin kepada Prasarana sepanjang memegang jawatan itu.

Prasarana merupakan sebuah syarikat Menteri Kewangan (Diperbadankan).

Tajuddin dilantik ke jawatan itu berkuat kuasa 11 Mei 2020 bagi menggantikan bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zaharah Ibrahim yang meletakkan jawatan pada 7 Mei 2020.

Tajuddin sebelum ini mendapat kecaman ramai pihak susulan kenyataannya yang dikatakan tidak bersimpati dengan mangsa kemalangan Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya ketika mengadakan sidang media selepas melawat lokasi kemalangan itu semalam.

Dalam kejadian 8.45 malam Isnin lepas, seramai 47 penumpang dilaporkan cedera parah manakala 166 mengalami kecederaan ringan, apabila sebuah tren yang membawa penumpang dan sebuah tren rosak yang sedang dipandu uji, bertembung di dalam terowong antara Stesen LRT Kampung Baru dan KLCC.

-BERNAMA