Categories
AGENDA NASIONAL

Kongres Nasional KEADILAN secara dalam talian Ahad ini

KUALA LUMPUR, 16 JUN: Kongres Nasional Tahunan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) 2020 yang ditangguhkan sebelum ini akan diadakan Ahad ini.

Ketua Setiausaha Pengelola PKR Nik Nazmi Nik Ahmad yang juga Pengarah Kongres Nasional berkata kesemua 2,000 perwakilan akan menyertai kongres itu secara dalam talian menerusi aplikasi Zoom di kediaman masing-masing, bermula dari pukul 8 pagi hingga 2 petang.

Beliau berkata keputusan berkenaan diambil parti selepas merujuk kepada kenyataan media yang dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) pada 9 Jun lepas.

“(Sementara itu) Dalam surat daripada RoS kepada PKR pada 21 Mei lepas, parti diberikan masa sehingga 30 Jun untuk melaksanakan kongres,” katanya dalam kenyataan hari ini

Menurut Nik Nazmi, kongres itu akan memfokuskan isu ekonomi, kesihatan dan pemulihan demokrasi.

Pada 5 Jun lepas, Nik Nazmi dilapor berkata PKR telah menerima surat daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan makluman lisan daripada RoS, masing-masing pada 4 Jun yang mengarahkan kongres itu ditangguhkan.

Persidangan Kongres Nasional Wanita PKR dan Kongres Nasional Angkatan Muda Keadilan selesai diadakan secara maya, masing-masing pada 4 dan 5 Jun lepas.

– BERNAMA