Categories
PBT SELANGOR

MPKj bantu 383 penduduk daftar terima vaksin Covid-19

SHAH ALAM, 22 JUN: Seramai 383 penduduk sekitar Semenyih berjaya didaftarkan sebagai penerima vaksin Covid-19 menerusi kempen bergerak anjuran Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) pada Sabtu.

Daripada jumlah itu, seramai 155 individu mendaftar suntikan pelalian di Pasar Awam Pekan Semenyih, Kampung Pasir Baru (94) dan Kampung Sungai Machang (134).

Pegawai perhubungan awamnya berkata 80 peratus pendaftaran yang direkod pada program kerjasama pejabat tanah dan daerah (PTD) serta pejabat kesihatan daerah (PKD) Hulu Langat membabitkan warga emas.

“Rata-rata mereka menghadapi kekangan seperti tidak tahu cara daftar di aplikasi MySejahtera, terlepas waktu janji temu, tidak dapat hadir kerana pusat pemberian vaksin (PPV) dijadual jauh dari tempat tinggal dan sebilangan kecil tiada telefon pintar.

“Mereka sangat berterima kasih atas penganjuran program itu kerana memudahkan pertanyaan dan pendaftaran berkenaan vaksin,” kata Kamarul Izlan Sulaiman ketika dihubungi.

Kempen bermula jam 8.30 pagi hingga 5 petang adalah pendekatan untuk meningkatkan kesedaran penduduk berhubung kepentingan vaksin bagi melindungi diri daripada jangkitan wabak.

“Ia juga membantu akses pendaftaran secara terus kepada golongan tersisih daripada dunia digital atau mereka yang mempunyai kekangan lain,” katanya lagi.