Categories
AGENDA NASIONAL

PM: Sidang Parlimen dijangka September atau Oktober

SHAH ALAM, 15 JUN: Sidang Parlimen dijangka boleh diadakan sekitar September atau Oktober, iaitu dalam fasa ketiga Strategi Pelan Pemulihan Negara.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata bagaimanapun sidang berkenaan perlu dijalankan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) ketat.

“Ini adalah pendirian saya dari awal bahawa sistem Demokrasi Berparlimen boleh berfungsi semula pada masa yang sesuai, iaitu setelah kes Covid-19 terkawal dan kita hampir mencapai imuniti berkelompok.

“Saya akan terus mendokong prinsip Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan. Jangan ada pihak yang sengaja menimbulkan keresahan dan kecelaruan dalam kalangan rakyat sehingga mengganggu tugas utama kerajaan untuk menangani pandemik Covid-19,” katanya dalam sidang media khas hari ini.

Muhyiddin berkata fasa ketiga melibatkan peralihan daripada pendekatan senarai positif kepada negatif iaitu semua aktiviti ekonomi dibenarkan beroperasi kecuali berisiko tinggi untuk jangkitan Covid-19 yang masih ditutup.

Katanya, proses peralihan kepada fasa tersebut boleh dilakukan sekiranya berjaya mencapai nilai ambang berikut, iaitu:

– Purata kes harian Covid-19 menurun ke paras bawah 2,000
– Sistem kesihatan awam berada di tahap selesa dengan penurunan kadar penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) ke paras mencukupi dan
– 40 peratus populasi negara ini telah menerima dua dos suntikan vaksin

“Nilai ambang itu dijangka dapat dicapai paling awal pada akhir Ogos,” katanya.