Categories
AGENSI SELANGOR

Usahawan, jurutera jadi sukarelawan bantu petugas hadapan

KAJANG, 26 JUN: Simpati dengan kesusahan petugas barisan hadapan menangani Covid-19, usahawan madu kelulut tampil untuk mencurah bakti membantu dengan menjadi sukarelawan.

Cerita Amin Hafidzi,30, beliau sanggup meninggalkan seketika perniagaan yang diusahakan sejak 2007 itu demi menjadi sukarelawan di pusat saringan.

Jurutera Muhammad Quayyum Sufian, 28

“Saya menjadi sukarelawan sejak usia belasan tahun lagi tetapi yang pertama di pusat saringan. Ibu bapa mendidik dari kecil supaya sentiasa ringan tulang membantu masyarakat.

“Berasa simpati sahaja tidak cukup, perlu menyantuni petugas barisan hadapan dan meringankan beban mereka dengan menjadi sukarelawan supaya memudahkan urusan semua pihak,” katanya kepada SelangorKini hari ini.

Beliau yang ditemui pada program Saringan Komuniti fasa tiga DUN Kajang di Dewan Seri Cempaka juga memberitahu kerjayanya sebagai peniaga antara faktor memudahkan beliau bergerak sebagai sukarelawan.

Usahawan Amin Hafidzi, 30

Bagi jurutera, Muhammad Quayyum Sufian,28, beliau memilih menjadi sukarelawan kerana mahu memberi sumbangan kepada komuniti selaku anak jati Kajang.

“Saya sedar keputusan menjadi sukarelawan terdedah dengan risiko dijangkiti tetapi niatnya mendapat restu ibunya.

“Kepayahan sebagai petugas barisan hadapan hanya dirasai apabila tidak berada dalam bidang perubatan dan sebab itu saya memilih untuk menjadi sukarelawan,” katanya.