Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Pakej bantuan formula negeri tangani cabaran pandemik

SHAH ALAM, 8 JULAI: Inisiatif Kerajaan Negeri mewujudkan pelbagai pakej bantuan dijadikan formula bagi membantu rakyat mendepani cabaran pandemik Covid-19.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata langkah itu berikutan kerajaan adalah nadi penting ke arah pemulihan negeri ketika berdepan pelbagai krisis.

“Pelbagai pakej diperkenalkan sejak tahun lalu seperti Selangor Prihatin, program Pemulihan Ekonomi dan terbaharu Pakej Kita Selangor yang semua direncanakan menelan lebih RM1 bilion.

“Kita ingin memberitahu bahawa Kerajaan Negeri mempunyai beberapa formula untuk menyelesaikan pandemik selain menyokong sektor ekonomi secara berterusan,” katanya dalam program Ruang Bicara secara langsung di Facebook Bernama TV malam tadi.

‍Pada Mac tahun lepas, Kerajaan Selangor mengumumkan pakej rangsangan ekonomi Selangor Prihatin bernilai RM127.78 juta diikuti fasa kedua pada 1 April bernilai RM272 juta.

Pelan pemulihan dengan nilai ekonomi RM55.8 bilion pula dibentang pada 13 Julai diikuti Pakej Kita Selangor berjumlah 73.8 juta pada 20 Januari tahun ini.

Pada 9 Jun, Kerajaan Negeri sekali lagi mengumumkan Pakej Kita Selangor 2.0 bernilai RM551.56 juta yang menyasarkan golongan berpendapatan rendah, usahawan, pelajar dan penggiat pelancongan.