Categories
AGENDA NASIONAL

Sidec TV dedah rahsia penulisan e-dagang

(ADVERTORIAL)

Ingin ceburi perniagaan e-dagang tetapi bingung bagaimana membuat teknik pemasaran berkesan bagi menarik pelanggan?

Usah malu kerana ramai peniaga e-dagang selalu tertanya-tanya kaedah menarik perhatian pelanggan terhadap produk mereka.

Perbadanan Teknologi Maklumat dan Ekonomi Digital Selangor (Sidec) melalui Sidec TV menyediakan pembelajaran kendiri mengenai e-dagang.

Ini termasuk penulisan efektif untuk memancing perhatian pengguna media sosial. Apatah lagi, tulisan pemasaran kandungan atau content marketing memainkan peranan penting.

Tulisan sedemikian meliputi yang relevan dan kreatif.

Menariknya, pengetahuan mengenai penciptaan kandungan yang relevan dan kreatif boleh didapati dengan mudah, hanya melalui Sidec TV. Bahkan, peniaga e-dagang boleh memilih pelbagai video untuk mencungkil rahsia teknik itu.

Sidec TV menyediakan video khusus mengenai content marketing untuk tontonan peniaga e-dagang.
Penceramah terdiri daripada Ketua Pegawai Operasi Beyond Infinity Consultancy Asia, Sam Kon dan Ketua Pegawai Eksekutif Digital Biz Institution (M) Sdn Bhd, Chia Chia.

Mengikut Sam Kon, ciri-ciri penulisan menarik dan mudah difahami sangat penting. Paparan video pendek yang kreatif pasti mencuri tumpuan pelanggan.

Namun, peniaga e-dagang harus memastikan penulisan itu tiada unsur penipuan sebaliknya disulami strategi bijak. Untuk itu, ciptakan penulisan yang efektif dengan memahami tingkah laku pengguna digital.

Gambar produk pula sebenarnya pintu utama untuk mengetuk minat pelanggan. Contoh, penjual pelitup muka menerangkan ciri-ciri unik produk, umpamanya antikuman dan antihabuk.

Sememangnya, gambar yang menawan mudah memikat hati pelanggan. Tetapi ingat, jangan memuat naik foto yang mengelirukan, antaranya jualan hanya 10 keping pelitup muka satu set tetapi tonjolkan foto 40 keping pelitup muka. Pembeli mungkin rasa terpedaya dan akan membuat aduan.

Selain itu, Chia Chia pula merujuk peranan influencer media sosial yang menggunakan kandungan (content) untuk menarik perhatian. Apabila menjadi tumpuan, jenama produk lebih dikenali.

Bagi yang tidak mahir menghasilkan kandungan kreatif, Chia Chia menyarankan mereka menggunakan Facebook Live untuk mempromosi produk. Mereka juga boleh menggunakan semula video yang telah diterbitkan itu.

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai content marketing? Cepat layari https://www.sidec.com.my/sidectv/

Siap sedia untuk menarik minat seramai mungkin pelanggan untuk memajukan perniagaan anda!