Categories
AGENDA NASIONAL

Strategi atasi masalah logistik

(ADVERTORIAL)

Sebagai peniaga e-dagang, anda mungkin berdepan kerenah pelanggan yang mengadu barangan yang dibeli tidak sampai tepat pada masanya walaupun anda telah melakukan segala-galanya untuk mengelakkan situasi itu.

Jika pernah melalui pengalaman itu, anda dicadang mempelajari strategi beberapa pakar e-dagang berkaitan logistik. Justeru, layari Sidec TV, sebuah laman khas pembelanjaran kendiri mengenai
e-dagang.

Laman itu menampilkan pelbagai video untuk membantu peniaga e-dagang memperoleh pengetahuan berkaitan logistik. Hanya tonton video yang menampilkan empat pakar e-dagang, masalah itu mampu diselesaikan sebaik-baiknya.

Misalnya, Alyaa Liyana dari Ninja Van berkongsi cara-cara memilih perkhidmatan kurier untuk perniagaan dari perspektif keperluan pelanggan, operasi dan perbelanjaan. Tersilap pilih boleh mengakibatkan gangguan dan masalah modal pusingan.

“Kalau sistemnya sudah selaras, peniaga tidak perlu memasukkan maklumat, jadi operasi berjalan lancar tanpa kesilapan peniaga itu sendiri.

“Dari aspek kewangan pula, tanya kaedah bayaran syarikat penghantaran terlebih dahulu. Adakah sebulan sekali atau dua bulan sekali?” katanya.

Ketua Pegawai Komersial iStore iSend Tommy Yong pula berkongsi aspek komponen penting jualan dalam talian iaitu marketplace dan logistik. Beliau juga mengingatkan peniaga mengenai aspek keperluan asas untuk memenuhi kepentingan logistik dan cara-cara memperbaiki operasi perniagaan.

Pengurus pembangunan perniagaan Pickupp.io Dhanush Prithvi pula berkongsi trend makro yang menggalakkan penghantaran lebih pantas selain penggabungan logistik untuk penjimatan kos dan jaminan keselamatan.

“Perkhidmatan juga dilengkapi sistem pengesanan dan penghantaran dalam waktu nyata yang memudahkan pelanggan melihat pergerakan barangan, jadi ia lebih selamat,” katanya.

Dhanush juga bercerita mengenai penggabungan logistik dan memenuhi rantaian nilai serta kaedah menjimatkan kos melalui kapasiti dinamik dan pengoptimuman masa.

Syed Faisal Alkaff yang mengetuai Janio.asia pula mendedahkan cabaran penghantaran barangan ke Asia Tenggara termasuk kos dan urusan kastam.

“Kalau jualan barangan kian meningkat dan konsisten, harus buat persediaan awal kerana ia membabitkan pelbagai prosedur termasuk mendapatkan kebenaran pihak berkuasa untuk import barangan,” jelasnya.

Beliau juga menyenarai sebahagian barangan yang kerap dibeli penduduk Asia Tenggara selain potensi pengeksportan barangan Malaysia ke luar negara.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perihal berkaitan logistik, layari https://www.sidec.com.my/sidectv/ dan tonton video-video yang berkaitan.