Categories
AGENSI SELANGOR

Usahawan Hijrah terima moratorium pinjaman secara automatik

SHAH ALAM, 2 JULAI: Semua peminjam Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah) diberi moratorium bayaran pinjaman selama satu setengah bulan secara automatik.

Pengarah eksekutifnya berkata tiada sebarang proses diperlukan untuk membuat penangguhan dan golongan terbabit mengambilnya kerana pendapatan terjejas akibat Covid-19.

“Berdasarkan data, jumlah keseluruhan berjumlah 56,800 tetapi peniaga terlibat kira-kira 40,000 berikutan terdapat kumpulan yang membuat pinjaman kali kedua.

“Mereka yang terlibat dengan Hijrah daripada sektor pembekal, pemakanan, perkhidmatan, pertanian, penternakan dan pemprosesan,” kata Dato’ Seri Mohamad Suparadi Md Noor kepada SelangorKini.

Pada 9 Jun, Dato’ Menteri Besar mengumumkan seramai 40,000 usahawan Hijrah diberikan moratorium bayaran pinjaman selama satu setengah bulan di bawah Pakej Kita Selangor 2.0.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata inisiatif yang memberi impak kewangan berjumlah RM11.35 juta disalurkan susulan Kerajaan Negeri memahami kesukaran golongan itu akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menjejaskan perniagaan dan gangguan aliran tunai.

Pada 11 Jun, Mohamad Suparadi berkata pihaknya menjelajah ke semua Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi menyegerakan pelaksanaan dasar itu memandangkan majoriti peminjam golongan B40.