Categories
AGENDA NASIONAL

60,000 kit ujian air liur untuk keluarga positif Covid-19

SHAH ALAM, 12 OGOS: Sebanyak 60,000 kit saringan kendiri menggunakan sampel air liur akan diagih kepada keluarga yang dijangkiti Covid-19 di negeri ini mulai September.

Dato’ Menteri Besar  Dato’ Seri Amirudin Shari berkata kit berkenaan akan dibekal kepada 56 pusat khidmat masyarakat dan pejabat penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Kerajaan Negeri melalui Selgate Healthcare akan membekal 60,000 kit saringan kendiri menggunakan sampel air liur kepada keluarga-keluarga positif,” katanya dalam sidang media secara maya hari ini.

Selain itu, Amirudin berkata program Vaksin Selangor (Selvax)  juga memperluas pemberian suntikan kepada kelompok tertentu, terbaru suntikan kepada golongan atlet.

Menjawab soalan, beliau berkata Kerajaan Negeri juga sedia meneruskan saringan Covid-19 berdasarkan kes di sesebuah lokasi khususnya melibatkan kematian.

“Contohnya, ada permohonan wakil rakyat di Subang Jaya selain di Kota Anggerik yang ada 17 kematian dan lakukan saringan di kawasan kejiranan sahaja,” kata beliau.