Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Jais kekalkan SOP hanya enam jemaah solat di masjid, surau

SHAH ALAM, 12 OGOS: Tatacara operasi piawai (SOP) bagi menunaikan solat di masjid dan surau seluruh negeri kekal enam jemaah dalam kalangan pentadbir.

Justeru, pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) meminta orang ramai bersabar dan kekal mematuhi arahan meski lengkap dos suntikan.

“Setakat ini tiada sebarang perubahan dan masih mengguna pakai SOP terdahulu. Jais ada menerima beberapa kes terdapat orang ramai yang cuba masuk ke masjid dan surau.

“Oleh demikian, kita sudah mengarahkan pegawai memaklumkan pentadbiran masjid dan surau supaya patuh dengan ketetapan lama yang dikeluarkan Jais,” kata Dato’ Mohd Shahzihan Ahmad.

Pada 1 Jun, Kerajaan Selangor menetapkan hanya enam jemaah dibenarkan bagi solat Jumaat dan fardu di semua masjid, surau dan musolla seluruh negeri.

EXCO Hal Ehwal Agama Islam Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata ketetapan itu hanya melibatkan pentadbir hingga ke suatu tempoh yang ditetapkan.

Pada 8 Ogos, kerajaan mengumumkan individu lengkap dos vaksin boleh menunaikan solat di masjid dan surau tertakluk kebenaran pihak berkuasa agama negeri masing-masing.

Kemudahan berkuat kuasa kelmarin turut diberikan kepada rumah ibadat bukan Islam dengan kebenaran Kementerian Perpaduan Negara.