Categories
AGENDA NASIONAL

PM akui dua kali tukar kerajaan dalam tempoh sepenggal rugikan negara

SHAH ALAM, 22 OGOS: Perdana menteri mengakui dua peralihan kerajaan dalam tempoh sepenggal merugikan rakyat dan negara.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyeru semua pihak bergerak ke hadapan dan meleraikan perebutan kuasa politik untuk berjuang bersama-sama sebagai sebuah keluarga besar.

“Menyorot kembali tempoh sepenggal selepas pilihan raya umum (PRU) Ke-14, dengan hanya berbaki 21 bulan sebelum PRU-15, negara telah melalui dua peralihan kerajaan dan dua Perdana Menteri. Sebenarnya, peralihan tersebut dalam tempoh sepenggal adalah landskap politik yang merugikan rakyat dan negara.

“Marilah kita bergerak ke hadapan. Kita leraikan segala perebutan kuasa politik. Kita bersama-sama berjuang sebagai sebuah keluarga besar yang merangkumi penjawat awam, pekerja swasta dan yang bekerja sendiri dalam memperbaik, merawat dan memulihkan semula tanah air ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pertama sebagai Perdana Menteri Ke-9 yang disiarkan secara langsung, petang tadi.

Ismail Sabri juga menyatakan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sebelum ini bertitah agar semua pihak melupakan perbezaan pendapat demi kebaikan negara.

“Kebawah Duli Tuanku dalam perjumpaan bersama ketua-ketua parti baru-baru ini telah bertitah kepada semua agar melupakan segala perbezaan demi mencapai kesejahteraan dan kebajikan rakyat.

“Kesemua pihak sepatutnya sedia bekerja dalam satu pasukan demi mengharmonikan semula suasana. Dalam erti kata lain, kita perlu mendakap erat prinsip kebersamaan,” katanya.

Kemelut politik yang melanda negara katanya telah menimbulkan keresahan dalam kalangan rakyat dan kestabilan politik perlu segera dicapai menerusi kebersamaan termasuklah mewujudkan kerjasama rentas parti.