Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Penduduk belum dapat suntikan boleh sertai Vaksin Selangor bergerak

SHAH ALAM, 21 SEPT: Kerajaan Negeri mengalu-alukan semua rakyat termasuk warga asing untuk menyertai program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak bagi mendapat suntikan pelalian.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata inisiatif yang dimulakan di pelbagai Dewan Undangan Negeri (DUN) bulan ini bagi memastikan negeri mencapai imuniti kelompok.

“Menginsafi bahawa “tidak ada yang selamat sehingga semua orang selamat”, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengumumkan Selvax bergerak telah dimulakan di pelbagai DUN untuk memvaksin penduduk Selangor.

“Kerajaan Negeri mengalu-alukan semua meliputi rakyat Malaysia dan bukan warganegara untuk turut serta dalam usaha imunisasi ini,” katanya dalam perutusan sempena perayaan kuih bulan hari ini.

Amirudin turut mengingatkan orang ramai untuk hidup dalam norma baharu bersama Covid-19 apabila pandemik itu menjadi endemik kelak.

“Kita telah memerangi wabak Covid-19 selama hampir 18 bulan. Kini, kita mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai musuh yang tidak kelihatan ini berbanding dua tahun lepas,” katanya lagi.

Program Selvax bergerak dijalankan sejak 12 September bagi memastikan tiada rakyat negeri ini tercicir daripada menerima suntikan pelalian.

Inisiatif itu dibuat secara berperingkat antaranya membabitkan DUN Bandar Baru Klang, Batu Tiga, Tanjung Sepat, Gombak Setia, Bukit Antarabangsa, Batang Kali dan Hulu Bernam.

Program tersebut terbuka kepada individu berusia 18 tahun ke atas termasuk warga asing dengan
membuat pendaftaran awal melalui aplikasi Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah).