Categories
AGENDA NASIONAL

MBI belanja RM28 juta laksana program kebajikan, perangi wabak

PETALING JAYA, 21 NOV: Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI membelanjakan RM28 juta bagi melaksanakan program kebajikan dan inisiatif memerangi Covid-19 pada tahun ini.

Ketua Tanggungjawab Sosial Korporatnya berkata dana besar itu membuktikan keprihatinan Kerajaan Negeri yang menyedari kesukaran dihadapi pelbagai lapisan masyarakat susulan penularan wabak sejak Mac tahun lalu.

Menurut Ahmad Azri Zainal Nor, program bakul makanan, bantuan kepada petugas barisan hadapan dan rebat RM20 untuk ke pusat pemberian vaksin antara perbelanjaan dikeluarkan pada tahun ini.

“Pemberian bakul makanan antara paling ramai penerima dan kita belanja RM1.2 juta.

“Ramai terjejas akibat pandemik dan kita cuba bantu untuk meringankan beban mereka,” katanya.

Ahmad Azri berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan bantuan pada program Jelajah Prihatin Komuniti di Damansara Damai di sini, hari ini.

Program bakul makanan antara inisiatif terkandung dalam Pakej Kita Selangor 1.0 dan 2.0 diumum Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari bagi meringankan rakyat berdepan pandemik Covid-19.

Pada 9 Jun, Amirudin mengumumkan setiap DUN menerima bantuan tambahan RM50,000 menerusi Program Bakul Makanan di bawah Pakej Kita Selangor 2.0.

Turut menerima peruntukan tambahan dalam menjaga kebajikan dan kelangsungan hidup rakyat ahli parlimen Pakatan Harapan berjumlah RM30,000.

Pakej Kita Selangor 2.0 bernilai RM551.56 juta meliputi tiga strategi dan 25 program bakal memanfaatkan sekurang-kurangnya 1.6 juta rakyat.