Categories
AGENDA NASIONAL

Model operasi Hospital Cyberjaya masih diteliti – menteri

KAPAR, 27 NOV: Kementerian Kesihatan akan membuka permintaan untuk cadangan (RFP) bagi model pengoperasian Hospital Cyberjaya kepada pakar dan juga syarikat-syarikat perubatan swasta, termasuk cadangan bagi perolehan perkhidmatan kepada penduduk Cyberjaya yang layak pada kadar hospital kerajaan.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata rangka bagi RFP itu telah pun siap dan pihaknya pasti akan mengambil masa untuk meneliti semua cadangan yang akan dihantar.

“Dalam model pengoperasian dalam cadangan itu, kerajaan mungkin akan pertimbangkan perolehan perkhidmatan kepada penduduk Cyberjaya.

“Sekarang ini ada pelbagai model diguna pakai iaitu hospital kerajaan, hospital swasta dan hospital hibrid iaitu ia hospital swasta tetapi kerajaan boleh memperoleh perkhidmatan untuk golongan tertentu mendapat rawatan, itu antara model yang difikirkan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyerahan dan Perasmian Klinik Kesihatan Kapar di sini hari ini.

Pada masa yang sama Khairy berkata Hospital Putrajaya juga akan menambah 250 katil yang akan meningkatkan kapasiti hospital itu dan juga boleh memberi perkhidmatan kepada penduduk Cyberjaya.

Khairy berkata demikian bagi mengulas status operasian Hospital Cyberjaya yang dilakukan secara kerjasama awam-swasta berkonsepkan ‘leasing’ yang diputuskan kerajaan pada 5 Mei lepas.

Mengenai Klinik Kesihatan Kapar, Khairy berkata ia akan mula beroperasi awal tahun hadapan, antara lain menawarkan perkhidmatan Klinik Perubatan Keluarga dengan dua pakar, Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, Klinik Warga Sihat, Klinik Pergigian, serta dilengkapi kuarters untuk kakitangan.

Selain itu katanya projek Hospital Kapar dijangka akan mula dibina pada tahun hadapan, dan dijangka siap dalam masa empat ke lima tahun akan datang bagi menampung keperluan penduduk sekitar kawasan tersebut, serta mengurangkan kesesakan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang dan Hospital Shah Alam.

Dalam isu lain, katanya sebanyak 528 daripada 2,859 klinik kesihatan atau fasiliti kesihatan kerajaan, dikenal pasti berisiko menghadapi banjir dan Jabatan Kesihatan Negeri diingatkan untuk membuat persiapan dan penilaian risiko, sebagai usaha memastikan jumlah kerosakan dapat diminimakan.

“Kalau berlaku banjir yang teruk dan tidak dapat dielakkan, biasanya klinik yang berhampiran akan mengambil alih perkhidmatan klinik yang terjejas,” katanya.

Khairy juga berkata kos ujian saringan Covid-19 di peringkat sekolah rendah yang perlu dijalankan secara rawak setiap minggu, akan dibiayai Kementerian Pendidikan.

– BERNAMA