Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Bekalan air pulih 92 peratus, LRA Cheras Batu 11 beroperasi sepenuhnya

SHAH ALAM, 22 DIS: Status pemulihan bekalan air di kawasan terjejas akibat henti tugas empat loji rawatan air (LRA) mencapai tahap 92 peratus setakat jam 6 petang tadi.

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) memaklumkan LRA Cheras Batu 11 pula mula beroperasi sepenuhnya dan bekalan air akibat henti tugas loji ini dijangka pulih sepenuhnya pada jam 10 malam Jumaat ini.

“Untuk makluman pengguna, LRA Semenyih 2 sudah beroperasi sepenuhnya dan bekalan air bagi 70 kawasan yang terjejas akibat henti tugas loji ini pulih sepenuhnya.

“Bagi LRA Sg Langat dan LRA Langat 2, kedua-dua loji telah beroperasi sepenuhnya dan bekalan air bagi kawasan terjejas akibat henti tugas loji ini dijangka pulih sepenuhnya pada 11 malam ini,” tulisnya di Facebook.

Air Selangor menambah lori tangki masih lagi digerakkan ke kawasan terjejas dengan memberi keutamaan kepada premis kritikal sepanjang tempoh gangguan bekalan air tidak berjadual.

Beberapa kawasan di Petaling, Hulu Langat dan Kuala Lumpur mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual berikutan henti tugas empat loji rawatan air disebabkan peningkatan paras air serta penutupan bekalan elektrik kecemasan pada Ahad lepas.