Categories
AGENDA AGENSI NASIONAL SELANGOR

Giat laksana program, permudah penduduk terima dos penggalak

SHAH ALAM, 12 JAN: Pemberian dos penggalak Covid-19 perlu giat dilaksanakan sama seperti penganjuran program suntikan dos pertama dan kedua, kata Dr Mohammad Farhan Rusli.

Pengarah Pasukan Petugas Operasi Selangor (STFO) berkata kerajaan persekutuan dan Kerajaan Negeri perlu proaktif memastikan rakyat mudah untuk mengambil suntikan itu.

“Buat macam dos pertama. Pergi setiap kawasan untuk bagi penduduk terima dos penggalak ini. Dulu (dos pertama) orang tua tak nak pergi PPV (pusat pemberian vaksin) sebab tak ada pengangkutan tapi kita sediakan.

“Jadi kali ini jangan ambil langkah ke belakang. Keluarkan dana untuk mudahkan penduduk kerana jika mereka tak ambil, ia beri kesan pada ekonomi nanti,” katanya.

Dr Mohammad Farhan Rusli. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Beliau bercakap pada program Bual Bicara: Perlukan ‘Booster’ Keempat? yang disiarkan di YouTube SelangorTV dan Facebook Media Selangor semalam.

Dr Mohammad Farhan berkata bagi memudahkan dan memastikan semua penduduk menerima dos penggalak, kerjasama erat perlu ada antara kerajaan persekutuan dan Kerajaan Negeri.

“Libatkan Kerajaan Negeri sebab mereka lebih faham dan tahu kemahuan serta keperluan penduduk kawasan mereka.

“Kerajaan Negeri juga ada tenaga kerja dari pihak berkuasa tempatan, wakil rakyat, Ahli Dewan Negeri dan Ahli Majlis yang memudahkan segala urusan. Ini perlu,” katanya.