Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Hampir 7,000 mangsa bah Kuala Langat terima bantuan RM1,000

SHAH ALAM, 25 JAN: Seramai 6,904 keluarga di daerah Kuala Langat yang terjejas akibat banjir menerima Bantuan Bangkit Selangor (BSB) setakat semalam.

Pegawai Daerah Mohd Jusni Hashim berkata bagi fasa satu seramai 1,465 menerima bantuan sementara 5,439 pula bagi fasa dua.

“Setakat ini, 70 peratus keluarga dari tiga kampung terjejas teruk iaitu Kampung Bukit Changgang, Kampung Labohan Dagang dan Kampung RTB Bukit Changgang sudah sudah menerima bantuan BSB.

“Keseluruhannya borang BSB yang diterima sebanyak 10,967 permohonan dan kita menasihatkan mangsa banjir segera mengisinya sebelum tarikh tutup pada 31 Januari depan,” katanya kepada SelangorKini.

Mohd Jusni memaklumkan mangsa banjir yang tidak hadir mengambil bantuan ketika sesi penyerahan boleh ke pejabat tanah dan daerah untuk mendapatkannya.

Pada 21 Disember tahun lalu, Kerajaan Negeri menyediakan dana RM100 juta bagi permulaan program BSB susulan banjir di beberapa daerah pada 18 Disember.

Selain pemulihan prasarana, peruntukan itu meliputi bantuan RM10,000 kepada waris korban banjir dan RM1,000 kepada ketua isi rumah bagi membaik pulih semula kediaman.

Individu yang layak menerima bantuan melibatkan tiga kategori iaitu mangsa yang berpindah ke pusat pemindahan sementara berwarta, swasta serta mereka yang kekal di rumah.