Categories
AGENSI SELANGOR

Pasangan kembar teruja sertai program khatan percuma beramai-ramai

GOMBAK, 6 MAC: Pasangan kembar dari Kampung Sungai Kertas di sini teruja apabila dikhatankan beramai-ramai pada program Sunathon Perdana peringkat Selangor secara percuma di Masjid Jamek Al Amaniah, Batu Caves hari ini.

Biarpun terpancar rasa gemuruh, namun Afiq Nazmie Mohd Suhaimi dan Afiq Najmie, sembilan, yang menuntut di Sekolah Rendah Agama (SRA) Sungai Kertas berjaya melalui proses itu dalam tempoh kurang 10 minit.

Bapa mereka Mohd Suhaimi Mohammad, 51, berkata kedua-dua anaknya bangun seawal 6 pagi kerana tidak sabar untuk berkhatan, apatah lagi ramai rakan seusia sudah berbuat demikian.

Mohd Suhaimi Mohammad, 51. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Sebaik pihak sekolah maklumkan mengenai program ini minggu lepas, saya segera beritahu anak. Pada awalnya agak terkejut dan saya serta abang mereka berusia 11 tahun cuba pujuk memberi kata semangat memandangkan ramai kawan seusia sudah bersunat.

“Alhamdulillah tiada bantahan dan hari ini mereka begitu bersemangat sehingga bangun awal pagi,” katanya ketika ditemui di sini.

Nur Hatini Abdullah, 38, pula memanfaatkan musim cuti sekolah untuk mengkhatankan anak keempatnya Muhammad Naim Najwan Mutalib, lapan, selepas pendaftaran dibuat melalui ketua kampung.

Norhatini Abdullah, 38. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Menurutnya, program percuma itu mampu meringankan beban ibu bapa kurang berkemampuan berikutan kos berkhatan di luar terlalu mahal.

“Sekarang kos bersunat di klinik swasta lebih RM200, tentunya membebankan ibu bapa mempunyai tanggungan ramai. Jadi program ini saya gunakan sebaiknya walaupun perasaan anak seolah-olah bercampur baur,” katanya yang menetap di kampung sama.

Sementara itu, Kamarul Ridwan Rozhan, 31, bersyukur kerana dapat memenuhi hasrat anak sulungnya Muhammad Qusyairi, 10, yang menanti sekian lama untuk tujuan itu.

“Sebelum ini memang dia sering tanya bila boleh bersunat dan kebetulan ada program sebegini, jadi ibu saya tolong daftarkan melalui kawannya.

“Dia nampak tenang dan langsung tidak takut tambahan pula ramai kanak-kanak lain turut serta,” katanya.