Categories
AGENDA NASIONAL

Vaksin kanak-kanak hanya 30 peratus, masa ‘tunggu dan lihat’ sudah tamat

SHAH ALAM, 9 MAC: Hanya sejuta kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun mengambil suntikan vaksin berbanding 1.63 juta janji temu yang dihantar setakat 3 Februari lalu.

Menteri kesihatan berkata angka itu masih rendah dan membimbangkan lebih-lebih lagi apabila 119,719 kanak-kanak bawah 12 tahun dijangkiti Covid-19 antara Januari hingga Mac.

Susulan itu, Khairy Jamaluddin menasihatkan ibu bapa segera membawa anak-anak mendapat suntikan berikutan penularan wabak melibatkan golongan tersebut semakin meningkat.

“Saya berasa amat sedih kerana vaksinasi untuk kanak-kanak masih rendah. Setakat ini, hanya 30 peratus kanak-kanak mendapatkan pelalian itu sedangkan kes semakin meningkat.

“Masa tunggu dan lihat ini sudah tamat. Ibu bapa masih belum membuat pilihan untuk memberikan vaksinasi kepada anak mereka,” katanya dalam sidang media hari ini.

Sementara itu, mengulas pemberian vaksin kepada kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah, Khairy berkata tiada vaksin diluluskan untuk mereka setakat ini.

“Berdasarkan kajian belum ada vaksin untuk kanak-kanak berusia lima tahun ke bawah setakat ini. Ibu bapa diminta lindungi anak mereka dan jangan bawa ke tempat sesak,” katanya.