Categories
SELANGOR

MB : Hasan Ali Dinasihat Lepas Jawatan Exco

SHAH ALAM 9 JAN: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menasihatkan Datuk Dr Hasan Ali melepaskan jawatan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri secara sukarela.

Menurut satu kenyataan Menteri Besar berkata demikian setelah mendapat nasihat daripada Pejabat Penasihat Undang-Undang Negeri.

“Pejabat Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri telah menasihatkan bahawa Dato’ Menteri Besar mempunyai kuasa untuk menggugurkan Dr Hasan sebagai ahli Exco kerana beliau tidak lagi mewakili PAS dalam Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat,” katanya sambil menegaskan pihaknya menghormati keputusan PAS memecat Dr Hasan.

Namun begitu, Menteri Besar menyeru supaya Dr Hasan melepaskan jawatannya secara sukarela kerana adalah amat jelas beliau tidak lagi mewakili PAS.

“Saya berpendapat beliau sebagai seorang ‘gengtleman’ perlu melepaskan jawatan ahli Exco secara sukarela kerana ini adalah untuk kebaikan beliau sendiri dan mereka yang terlibat,” kata Menteri Besar.

Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri juga berpandangan bahawa meskipun perkenan DYMM Sultan Selangor diperlukan dalam pelantikan Ahli Exco, namun perkenan DYMM Sultan tidak diperlukan untuk pelucutan atau pengguguran jawatan Exco.

Menteri Besar akan mengadap DYMM Sultan Selangor pada Jumaat ini untuk memberi taklimat kepada baginda berhubung perkembangan terbaharu dan berbincang dengan baginda mengenai calon-calon penganti yang sesuai bagi jawatan Exco.

Leave a Reply

Your email address will not be published.