Categories
NASIONAL

ANAK Yakin Penyeraian Felda Global Ventures Akan Gagal

SHAH ALAM 14 FEB : Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman optimis cadangan penyenaraian Felda Global Ventures ke Bursa Saham Malaysia akan gagal dan pihaknya bersedia untuk memberikan tentangan sengit daripada pelbagai sudut.

Katanya, ANAK faham yang kerajaan pusat mampu menggunakan apa sahaja cara walaupun terpaksa menggunakan wang yang banyak dan jentera kerajaan.

“Saya difahamkan mereka berbelanja hampir RM1.5 juta untuk persiapan penyenaraian dan mereka menggunakan sogokkan, menghiburkan perwakilan mesyuarat agung dan sebagainya.

“Tetapi saya tetap yakin kita berada di pihak yang benar. Saya percaya sokongan padu yang kita dapat daripada warga Felda dan peneroka sendiri.

“Tidak semudah yang mereka sangkakan untuk menyenaraikan Felda Global Ventures ke Bursa Saham pada 10 Mei ini sebab mereka kena bersedia berhadapan tentangan kita yang sengit,” katanya.

Beliau membidas tindakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan yang membuang Buku Jingga Pakatan Rakyat ke dalam tong sampah sebagai tanda simbolik bagi menolak dasar Pakatan.

Ahmad berbuat demikian pada satu sidang perjumpaan dengan pemimpin FELDA di Kuala Lumpur semalam.

Di dalam Buku Jingga, Pakatan berjanji sekiranya gagasan itu dapat memerintah Putrajaya, ia akan membatalkan Felda Plantations dan membuka ladang-ladang FELDA untuk diusahakan oleh generasi kedua dan ketiga peneroka.

“Bila dia buat kenyataan mengatakan cadangan berhubung Felda Plantation itu sebagai karut dan tidak masuk akal, jadi kita debatkan sejauh mana ianya boleh dilaksanakan atau tidak.

“Tapi bila beliau membuat pendekatan seperti itu (bakulsampah buku jingga) menujukkan beliau tidak profesional dan tidak bertanggungjawab dengan apa yang dia lontarkan,” katanya.

Beliau mengganggap Ahmad Maslan sebagai ‘cetek pengetahuan’ dalam memahami sejarah penubuhan Felda.

“Tanah ini dibawah kuasa kerajaan negeri yang dipohon oleh kerajaan pusat. Bila kerajaan pusat pohon tanah melalui agensinya, FELDA mesti ada sebab.

“Sebab itu adalah untuk diberikan kepada rakyat supaya dengan ini mereka (rakyat) mempunyai jaminan masa depan,” katanya.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.