Categories
NASIONAL

Tolak BN Jawapan untuk Hentikan Lynas

SHAH ALAM 3 FEB : Satu demi satu kemusnahan yang dibawa kerajaan Umno/BN kepada negara ini semakin tidak dapat diterima oleh rakyat. Maka satu-satunya langkah untuk menyelamatkan negara ini adalah dengan menyingkirkan kerajaan sedia ada, demikian pendirian Hentikan Lynas Selamatkan Malaysia (SLSM).

Menurut Pengerusi (SLSM), Tan Bun Teet tindakan Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) meluluskan lesen kendalian sementara (TOL) untuk projek kontroversi Syarikat Lynas Advanced di Gebeng, Kuantan adalah sangat mengecewakan.

“Kelulusan yang diberi AELB ternyata tidak memperdulikan segala perhatian dan pandangan orang awam berhubung perkara ini.

“Tidak kurang daripada seribu pandangan dan cadangan dikemukakan kepada AELB pada 26 Januari lepas tetapi hanya 3 hari kemudian Lynas diberi lesen TOL,” ujar Tan dalam kenyataan medianya.

Sementara itu, seorang pengamal perubatan tempatan yang juga merupakan ahli SLSM berkata AELB nampaknya berdegil dan tidak belajar daripada kesilapan mereka di Bukit Merah suatu masa dahulu.

“Nampaknya, kerajaan tidak beri sebarang pilihan pada kita selain menolak mereka dalam pilihanraya akan datang. Kami mahukan Malaysia yang selamat dan bersih untuk semua.

“Kami tidak mahu kerajaan yang tidak pandai menunaikan tanggungjawabnya menjaga rakyat. Rakyat akan bangkit dan melakukan apa sahaja kali ini untuk menghentikan projek toksik ini,” ujar doktor tersebut.

Projek Lynas adalah 10 kali lebih besar daripada projek di Bukit Merah suatu masa dahulu dan dijangka akan menyumbang lebih banyak pencemaran alam sekitar dan kesannya terhadap penduduk sekitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.