Categories
SELANGOR

Amalan Minum Arak Dikalangan Umat Islam Berkurangan

SHAH ALAM, 22 MAC: Kesedaran umat Islam terhadap larangan sebarang urusan berkaitan minuman keras di Selangor telah meningkat sejak tahun 2008 selain daripada kerjasama pihak pengusaha yang menghormati kawasan perniagaan yang mojoritinya diduduki oleh orang Islam.

Menteri Besar yang juga Exco Agama Islam, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan, pendekatan Self Regulatory (kawalan sendiri) oleh premis jualanĀ  bagi kawalan penjualan arak terhadap orang Islam dilihat berkesan sehingga mampu mencetuskan beberapa program baru sebagai usaha dakwah terhadap masyarakat.

“Hasil daripada mekanisme ini, telah mencetuskan beberapa program yang telah disusun oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) bagi menyedarkan masyarakat Islam betapa bahayanya arak pada individu seperti Kempen Pencegahan Arak peringkat Negeri, Operasi Pusat hiburan dan lain-lain,” katanya.

Jelas Abdul Khalid, langkah ini diambil bukan untuk menyekat kuasa pihak Jais sebaliknya agensi berkenaan sentiasa memantau dan mengambil tindakan sekiranya terdapat dengan jelas penjualan arak yang melibatkan peniaga beragama Islam.

Sepanjang tahun 2011, bahagian Penguatkuasaan Jais telah mengambil tindakan terhadap 20 premis yang menjual arakĀ  dan 28 kes yang telah ditahan di bawah kesalahan yang berkaitan dengan arak telah dibawa ke Bahagian Pendakwaan.

Sebelum ini, Pihak Berkuasa Tempatan juga mengetatkan undang-undang dari sudut perlesenan agar minuman keras tidak dijual di kawasan majoriti orang Islam terutamanya melibatkan premis serbaneka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.