Kecurian Pasir Berleluasa di Sungai Kundur

SEMENYIH, 17 MAC : Penduduk sekitar Sungai Kundor mendakwa wujud sindiket yang tidak bertanggungjawab menjalankan aktiviti mencuri pasir dikawasan tersebut.

Dakwaan tersebut dikuatkan lagi dengan kelibat puluhan lori setiap hari keluar dan masuk ke lokasi tersebut untuk mengangkut hasil bumi itu.

Penduduk yang di temui TVSelangor, yakin aktiviti mencuri pasir itu dijalankan pada waktu malam manakala pada siangnya untuk mengangkut hasil bumi itu keluar bagi mengaburi mata penduduk dan pihak berkuasa.

Menurut penduduk, Ahmad Zain,50 berkata kerja-kerja tersebut dilakukan dengan licik dan terdapat orang upahan yang mengawal laluan utama untuk masuk ke lokasi mencuri pasir tersebut.

“Perkara ini dilakukan sejak empat tahun yang lalu, sejak kebelakangan ini ia semakin menjadi-jadi, boleh dikatakan puluhan lori keluar masuk mengangkut pasir,”jelasnya.

Sementara itu, Ketua Kampung Pasir, Arif Bujang,63 (gambar) berkata beliau pernah diserang semasa menjejaki lokasi tersebut selain mendakwa aktiviti ini diawasi oleh gerombolan samseng.

“Pengalaman saya semasa ingin melihat lokasi tersebut dengan lebih dekat, saya pernah diserang, nasib baik saya selamat dan hanya kenderaan saya sahaja yang rosak,”jelasnya.

Lokasi kecurian pasir ini dikatakan terletak di Sungai Kundor, Hulu Semenyih berhampiran Taman Peringatan Nirwana iaitu 10 km dari pekan Semenyih.

Selain bentuk muka buminya yang agak tersorok, Selangorkini juga difahamkan lokasi ini ditutupi dengan dingding zink sekaligus menyukarkan penduduk setempat mengetahui aktiviti mereka.

Apa yang dikhuatirkan, keghairahan sindiket merompak hasil bumi merosakan fizikal sungai sekaligus mendatangkan kesan kepada alam dan penduduk setempat.

Dalam perkembangan yang sama, Penyelaras DUN Semenyih, Nor Azlan Mohamad berkata tidakan pemantauan dan serbuan seharusnya dilakukan segera setiap kali aduan dilaporkan.  

“Hampir setiap minggu pihak saya (Pejabat DUN Semenyih) menerima aduan dan SMS daripada penduduk berhubung kecurian pasir di lokasi ini.

“Pada 25 Februauri lalu saya telah penjangkan aduan ini kepada pihak Exco dan Pejabat Tanah dan Galian, sedia maklum mengetahui bahawa pusat khidmat tiada hak dan kuasa untuk menyerbu lokasi yang didakwa penduduk,”jelasnya.

Sehubungan itu TVSelangor akan mengajukan perkembangan ini kepada pihak berwajib Isnin depan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.