Categories
SELANGOR

Masalah Kesihatan, Banjir dan Kaum India perlukan Perhatian

SHAH ALAM 21 MAC : Susulan kesesakan Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang yang merupakan hospital ketiga tersibuk di Malaysia perlu diberi perhatian oleh kerajaan negeri.

Adun Kota Alam Shah, Manoharan Malayalam hari ini mengemukakan cadangan agar Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr. Xavier Jayakumar untuk mengadakan lawatan bagi memastikan segala masalah yang dihadapi dapat di beri perhatian.

“Saya sudah tiga kali melawat dan melihat keadaan di hospital tersebut dan diharap exco kesihatan juga perlu melakukan lawatan bagi melihat apa-apa penambah baik sekiranya perlu, jelas beliau.

Di samping itu, Manoharan turut menyeru agar satu langkah jangka masa panjang dapat diwujudkan bagi melahirkan generasi rakyat Selangor yang sihat dan sejahtera.

“Jika diteliti segala masalah ini semua berpunca daripada gaya hidup rakyat itu sendiri.

“Jadi, saya mohon agar pusat kesihatan dapat diwujudkan supaya dapat dikunjungi rakyat bagi memastikan mereka menjalani gaya hidup sihat,” ujar Manoharan.

Selain itu, Manoharan turut menyeru Kerajaan Negeri untuk segera menangani masalah banjir yang didakwa sering berlaku di setengah kawasan sekitar Klang.

“Saya minta pihak kerajaan memikirkan solusi terbaik bagi menangani masalah ini bagi memberi kehidupan yang selesa kepada rakyat,” kata Manoharan.

Beliau turut memberi cadangan agar Kerajaan Negeri dapat menawarkan tujuh peratus diskaun kepada rakyat miskin negeri ini dalam urusan pembelian harta atau rumah dibangunkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

“Saya juga ingin mencadangkan Kerajaan Negeri menyediakan peruntukkan RM100 juta khusus untuk membantu golongan miskin bagi menjalankan perniagaan sendiri seterusnya membolehkan mereka bergerak maju seiring dengan kemajuan yang dicapai negeri ini,” ulas Manoharan sambil mengucapkan tahniah di atas kejayaan barisan Exco Negeri yang berjaya membangunkan Negeri Selangor ke tahap membanggakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.