Categories
NASIONAL

AMK: Kekecohan Kerana Provokasi Polis

SHAH ALAM, 30 APR : Kontroversi berhubung perhimpunan BERSIH 3.0 yang berlangsung tempoh hari masih belum surut, malah terus menjadi buah mulut setiap pihak yang rata-ratanya mendakwa ia sebuah ‘perhimpunan kotor’ dan penuh keganasan.

Menyangkal dakwaan itu, Naib Ketua Angkatan Muda PKR, Azmizam Zaman Huri dengan tegas menyifatkan kekecohan yang timbul adalah disebabkan oleh provokasi polis yang bertindak ganas terhadap para peserta.

Menurutnya, tiada kekecohan berlaku semasa perhimpunan itu walaupun anggota polis dan pihak PRU dilihat cuba menghalang laluan peserta.

Bahkan katanya, walaupun jumlah peserta pada ketika itu mencecah 250,000 orang, namun keadaan di sekitar bandaraya Kuala Lumpur masih aman.

“Sebelum pihak polis melepaskan gas pemedih mata, tiada kekecohan berlaku. Walaupun peserta begitu ramai sehingga mencecah 250,000 orang di beberapa kawasan, tetapi keadaan aman dari awal pagi.

Saya sendiri melihat perhimpunan itu tiada kekecohan sehinggalah tercetusnya tembakan (gas pemedih mata) pertama pada pukul 3.30 petang iaitu selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap.

Saya sebenarnya tidak faham mengapa polis begitu marah dengan peserta perhimpunan kerana tiada apa yang berlaku melainkan disebabkan oleh provokasi yang dibuat oleh polis dan FRU,” katanya.

Azmizam dalam pada itu turut melahirkan kekesalan terhadap tindakan anggota polis yang menggunakan kekasaran semasa mengendalikan peserta perhimpunan termasuk mencederakan Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin (chegu Bard) pada ketika itu.

Beliau turut mengecam laporan berat sebelah yang dibuat media pro Umno-BN yang rata-ratanya mendakwa peserta demonstrasi itu tidak mendengar arahan.

“Polis tidak sepatutnya bertindak ganas terhadap para peserta. Semasa kejadian kereta polis diterbalikkan, kita kena selidik dahulu pucanya. Jangan hanya tuduh melulu kerana niat asal BERSIH 3.0 hanya untuk duduk bantah secara aman.

Perhimpunan di tempat lain seperti Pulau Pinang dan seluruh dunia juga berlangsung, tetapi tiada berlaku kekecohan. Di Dataran Merdeka, polis yang melakukan provokasi,” jelasnya.

ends

Leave a Reply

Your email address will not be published.