Categories
NASIONAL

Samseng Umno Dicabar Bertanggungjawab Serang Mahasiswa

SHAH ALAM,19 APR: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mencabar Umno supaya tampil bertanggungjawab terhadap kejadian seranganĀ  sekumpulan pelajar yang membuat keputusan nekad untuk berkhemah di Dataran Merdeka dalam protes mereka terhadap PTPTN dan tuntutan pendidikan percuma.

Ketua Penyelaras SAMM,Badrul Hisham Shaharin berkata sepatutnya Umno tampil berhujah dengan kumpulan pelajar ini bukan menjawab dengan keganasan fizikal.

“Regim takut menggunakan polis kerana pilihanraya yang terlalu hampir, kerana imej kekasaran polis terhadap kumpulan pelajar ini pasti akan memberi kesan besar terhadap undi rakyat.

“Hanya DBKL digunakan malangnya DBKL tidak mampu berdepan semangat kental kumpulan pelajar ini yang walaupun beberapa kali ‘diserbu’ DBKL tetapi terus bertahan,” tegas Badrul atau Chegu Bard dalam kenyataan medianya.

Tambah Chegu Bard, kumpulan yang mulanya kecil mula membesar, ramai teman muda lain mula sama mendirikan khemah berkampung bersolidariti bersama menemani pelajar ini.

Kumpulan pelajar ini yang mula meraih perhatian dalam dan luar negara terus cuba diburukkan imej mereka sebagai alat politik pihak tertentu oleh media dan pemimpin regim.

“Bukan sekadar itu pelajar ini juga telah berjaya menjawab kekeliruan yang cuba dibuat termasuk oleh Menteri, malah mereka sedia mencabar Menteri dan pimpinan parti politik penguasa regim untuk berdebat terbuka. Ini semua meletakkan regim dalam keadaan serba salah,” ujarnya.

Chegu Bard berkata lagi,mati akal dengan perkembangan ini semalam awal pagi tadi gangster telah digunakan oleh pihak yang tertekan untuk menyerang tapak perkhemahan pelajar tersebut. Dalam serangan itu ada yang cedera, barang – barang mereka dirosakkan dan diberitakan ada pelajar yang hilang diculik.

Penggunaan gangster ini menjadi taktik yang semakin biasa digunakan setelah kalah berhujah dan seperti biasa juga polis akan terus lambat bertindak. Dalam serangan di Dataran Merdeka, Polis yang berada di tempat kejadian dilaporkan oleh saksi hanya memerhatikan sahaja kejadian.

“Yakinlah seperti peristiwa lain termasuk serangan gangster secara fizikal dan bersifat perkauman masih belum ada tindakan walaupun ditampilkan bukti bergambar jelas.

“Malah lebih malang lagi kumpulan penyerang di Jalan Kebun dapat pula berada dalam majlis bersama PM baru – baru ini,” kata Chegu Bard.

Jelas beliau lagi, Regim Mubarak ketika hujung usianya juga menggunakan gangster memukul dan menyerang demonstran dan kemudian bersembunyi disebalik hujah kononya serangan dibuat oleh rakyat yang marah.

“SAMM menyeru seluruh anak muda supaya membuat pertimbangan terhadap kejadian ini dan menolak Umno dan Barisan Nasional yangs emakin hilang rasional mereka.

“SAMM juga menyeru rakyat untuk tampil sama memberikan bantuan kepada teman – teman pelajar yang berjuang ke arah pendidikan percuma dalam negara,” jelas Chegu Bard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.