Categories
NASIONAL

BERSIH 3.0: Peguam Pemerhati Kecam Keganasan Polis

 

KUALA LUMPUR, 4 MEI: Tindakan agresif polis pada himpunan Bersih 3.0 minggu lalu nyata menjadi fokus hangat di Forum Pasca Bersih 3.0, Keganasan Polis dan Media ‘Blackoout’ bertempat di Dewan Himpunan Cina berikutan susulan siri pendedahan pengakuan mangsa keganasan yang dipaparkan media sebelum ini.

Kali ini giliran Peguam Pemerhati yang mewakili Lawyers for Liberty, Mohd Haijan Omar menceritakan pengalamannya yang pada ketika itu berada di tempat letak kereta Reggae Mansion Hostel.

Menurut beliau, pihak polis dilihat seolah-olah hilang kawalan sehingga sanggup memukul beliau dan gagal mengemukakan jawapan apabila disoal mengapa diperlakukan sedemikian.

“Saya melihat dua orang polis mengejar dua orang demonstrat. Kejadian berlaku begitu pantas. Setelah gagal mengejar, tiba-tiba mereka berpaling dan menjeri kepada kepada saya lalu saya bertanya apa? Terus saya dipukul.

“Bila saya ditumbuk dimata kiri saya beritahu saya peguam. Salah seorang daripada mereka menjawab ‘Peduli apa aku, dua orang polis mati angkara korang’. Apa yang saya boleh katakan polis ketika itu seperti anjing yang gila.” katanya.

Katanya, beliau telah dipukul dengan belantan oleh seorang anggota FRU meskipun telah ditangkap ketika dalam perjalan ke Dataran Merdeka dan lebih mengecewakan terdapat pegawai tinggi yang hanya melihat seolah-olah ‘menghalalkan’ tindakan berkenaan.

“Hampir 10 orang aggota memukul saya sepanjang jalan. Mungkin itu SOP mereka. Pukul dimuka, bukan di badan. Saya rasa tidak berlebihan, bukan rakyat yg riot pada hari berkenaan tetapi polis,” jelas beliau.

Bagi aktivis mahasiswa, Mohd Haziq Abdul Aziz, khabar angin yang digembar-gemburkan pada hari berkenaan seperti kematian anggota keselamatan sengaja direka bagi menaikkan sentimen kemarahan anggota bawahan sebelum ditarik semula pada malam berkenaan.

“Banyak khabar angin yang kita terima dan saya rasa khabar angin yang mengatakan polis mati dibunuh sengaja direka-reka oleh pihak atasan supaya orang bawahan merasa marah dan belasah seperti orang hilang pertimbangan,” katanya.

Dengan nada sinis katanya, tidak ada beza tindakan ganas pihak polis dengan samseng Jalan Kebun yang menyerang mahasiswa.

Sementara itu, Aktivis Politik yang juga seorang penulis blog, Hishamuddin Rais mendedahkan, sebenarnya pihak Bersih sudah mengaturkan beberapa program yang bakal dilakukan sempena himpunan aman berkenaan.

“Saya ingin beritahu apa yang sebenarnya telah dirancang. Lapan perkara sahaja. Saya yang bincang program. Satu, nyanyian lagu Negaraku. Kemudian ‘One Minute Silent” dan orang Islam menghadiahkan al-Fatihah kepada Allahyarham Baharuddin yang telah meninggal dunia. Pak Samad akan membacakan sajak dan memberikan ucapan.

“Diikuti dengan nyanyian lagu Kuninglah Kuninglah Malaysia oleh Black dan Suara Malaysia. Diikuti dengan ucapan Puan Ambiga dan diakhiri dengan lagu ‘Inilah Barisan Kita’. Ini yang dirancang. Saya pergi berjumpa dengan Datuk Bandar ketika rundingan dan saya bentangkan perkara ini.

Katanya, beliau dimaklumkan oleh seorang wartawan, 3.01 petang merupakan detik pertama tembakan dilepaskan bagi meleraikan penyokong yang hadir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.