Categories
NASIONAL

Bola Sepak Pantai Mendekati Rakyat dan Pemimpin

KUALA LANGAT, 11 MEI : Sikap merendah diri dan mesra tanpa protokol menyebabkan rakyat semakin merasai kelainan pimpinan Pakatan Rakyat berbanding dengan kerajaan sebelumnya.

Tinjauan yang dijalankan menyatakan sikap keterbukaan dan kemesraan pimpinan Pakatan amat berbeza dengan pimpinan
Terdahulu.

Kini pemimpin tertinggi mudah ditemui rakyat samada dalam program bersukan dengan exco atau mengemukan aduan terus kepada Menteri Besar.

“Di bawah kerajaan Pakatan Rakyat sekarang pemimpin yang ada di peringkat kerajaan negeri tidak mementingkan protokol samada di peringkat negeri ataupun daerah,? kata Mustapha Idris,41, ketika ditemui selepas program Bolasepak Pantai di Pantai Morib sini.

?Kerana pemimpin itu dipilih oleh rakyat dan oleh itu pemimpin perlu menghormati rakyat dan bukan hanya rakyat sahaja yang menghormati pemimpin,” katanya.

Program itu mempertemukan Pasukan Pilihan Menteri Besar Selangor dan Pasukan Pilihan DUN Morib.

“Ini yang kita mahukan kerana pemimpin dan rakyat itu umpama kepala dan badan, jika tanpa kepala maka badan tidak akan bergerak,” ujar beliau lagi.

Menurut Khairul Nizam Mohd Misnan,32, berkata usaha mendekati rakyat seperti bersukan dapat mengurangkan jurang perbezaan antara pemimpin dan rakyat.

“Memang seronok dapat bermain dengan Exco Selangor pada hari ini. Melalui sukan seperti inilah yang kita lihat pada hari ini Yang Berhormat dan Exco dapat bergaul mesra dengan para belia,” ujarnya.

Exco Kerajaan Tempatan,Kajian dan Penyelidikan Ronnie Liu yang bersama bermain bola sepak pantai menyifatkan usaha kesukanan ini perlu diteruskan yang melibatkan antara pemimpin dan rakyat.

“Ini kali pertama saya dapat bermain bola sepak pantai ini dan ia merupakan satu pengalaman yang amat menarik,” ujarnya.

Program itu dilancarkan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid yang memulakan sepak permulaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.