Categories
NASIONAL

CCTV, Pasukan Ronda Turunkan Indeks Jenayah Pulau Pinang

SHAH ALAM 9 MEI : Usaha Kerajaan Pulau Pinang dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) memasang 58 Kamera Litar Tertutup (CCTV) di beberapa lokasi berjaya menurunkan indeks jenayah di Pulau Pinang ke tahap yang paling rendah di Malaysia.

Kejayaan ini juga menurut Ketua Menteri, Lim Guan Eng, menjadikan Pulau Pinang sebagai sebuah bandar raya yang selamat didiami.

“Kejayaan ini adalah berkat usaha dan kerjasama Kerajaan Negeri dengan pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) kerana kesemua CCTV dipasang di lokasi yang dikenalpasti oleh pihak polis sebagai kawasan kerap berlaku jenayah.

“Kerajaan Negeri juga dalam perancangan untuk meletakkan 129 lagi unit CCTV tambahan di lokasi-lokasi yang telah dikenalpasti oleh pihak polis di seluruh kawasan di bahagian pulau,” jelas Guan Eng.

Beliau turut memberitahu, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) sedang menguruskan pemasangan 18 buah CCTV tambahan melalui Private Finance Initiative.

Selain itu, Guan Eng berkata penubuhan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) oleh Kerajaan Negeri turut membantu pihak berkuasa dalam mencegah jenayah dan menjaga keselamatan awam.

“Usaha ini bermula pada tahun 2011 dan sehingga April 2012, sejumlah 114 PPS telah ditubuhkan.

“Kerajaan Negeri akan memastikan sasaran penubuhan enam PPS bagi setiap kawasan DUN tercapai menjelang akhir tahun 2012,” ujar beliau.

Menurutnya lagi, Kerajaan Negeri melalui PBT turut mengambil inisiatif dengan meningkatkan voltan lampu daripada 70 kilowatt kepada 150 kilowatt.

“Usaha ini bertujuan untuk menerangkan jalan-jalan raya di Pulau Pinang kerana keadaan yang gelap juga mampu mengundang jenayah,” akhiri beliau sambil menjelaskan penggantian tersebut akan dijalankan secara berfasa dan keutamaan diberi kepada lampu yang rosak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.