Categories
SELANGOR

Semua Pusat Siber Selangor Mesti “Sihat” Dalam Tempoh Setahun

SHAH ALAM, 17 MEI : Semua pusat siber di Selangor diberi tempoh setahun bermula semalam bagi menukar cara operasi mereka mengikut tatacara pusat ?siber sihat?.

Pusat siber yang tidak mengikut garis panduan tersebut seperti mengatur ruang untuk mengelak perkara terlarang berlaku dan membina cermin jelas, akan diambil tindakan.

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu Tian Khiew berkata kerajaan negeri telah meluluskan garis panduan operasi pusat siber sihat bagi Selangor.

Katanya, garis panduan tersebut adalah langkah membanteras kegiatan pusat siber haram yang dikesan banyak beroperasi di Selangor.

“Sekiranya selepas tempoh ini masih terdapat pusat siber beroperasi mengikut cara lama maka tindakan akan dikenakan ke atas mereka seperti menamatkan lesen,” katanya dalam sidang media di lobi ibu pejabat Kerajaan Negeri di sini hari ini.

Ronnie berkata, antara garis panduan lain bagi pusat siber sihat adalah ia perlu mengatur komputer dan perabot mengikut reka bentuk yang ditetapkan.

Tambahnya, keseluruhan cermin premis hendaklan jelas dari luar dan tidak ditampal sebarang poster atau gambar.

“Ia beroperasi mengikut waktu perniagaan biasa dari pagi dan berakhir kira-kira pada tengah malam dengan semua pendaftaran masuk menggunakan MyKad serta MyKid.

?Menerusi cara ini kita boleh memantau setiap pelanggan yang memasuki premis itu kerana pendaftaran menggunakan identiti sebenar.

“Bagi mereka di bawah usia 12 tahun pula hanya dibenarkan menggunakan perkhidmatan pusat siber sihat ini setakat jam 10 malam. Komputer mereka akan berhenti secara automatik apabila tiba masanya,” ujarnya.

Ronnie berkata bagi kawasan bandaraya dan perbandaran, setiap pusat siber mesti mempunyai sekurang-kurangnya 40 buah komputer manakala di peringkat daerah, 20 buah komputer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.