Categories
NASIONAL

Anwar Kemuka Cabaran Balas, Minta Muhyiddin Dedahkan Akaun

PETALING JAYA, 10 JUN: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan akaun dan aset yang dimilikinya.

“Saya cabar Muhyiddin dedahkan semua akaun dan aset milik beliau dan saya akan dedahkan segala akaun dan aset yang saya ada dengan terbuka,” kata Anwar dalam Forum Agenda Ekonomi Malaysia di Dewan Sivik MBPJ, Petaling Jaya.

Menurut Anwar, gesaan yang dibuat oleh Muhyiddin baru-baru ini membuktikan Umno-BN semakin terdesak sehingga terpaksa membangkitkan isu lama.

Muhyiddin mengesa Anwar menjelaskan dakwaan pemilikan 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang bernilai RM3 bilion seperti terkandung dalam akuan berkanun bekas Penolong Gabenor Bank Negara Datuk Abdul Murad Khalid pada Oktober 1999.

“Jika saya bersalah dalam isu ini, saya yakin tentu saya ditahan, disiasat semenjak tahun 1998 lagi,” ujar Anwar lagi.

Rentetan fitnah akuan bersumpah tersebut, Anwar mencabar kerajaan Malaysia menjalankan inkuiri siasatan terhadap dakwaan Abdul Murad terhadapnya.

Bekas Pengarah Bahagian Siasatan Badan Pencegah Rasuah (kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Abdul Razak Idris menyiasat akuan berkanun itu sehingga ke Singapura dan United Kingdom, tetapi tiada sebarang bukti ditemui bagi mengesahkan dakwaan itu.

Pada 25 November 2009, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang diwakili oleh Pesuruhjaya Kehakiman, Harmindar Singh Dhaliwal mengarahkan New Straits Times Press (M) membayar gantirugi RM100,000 kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung penyiaran satu artikel berunsur fitnah pada 2002.

Mahkamah juga memerintahkan supaya media arus perdana itu membayar kos RM20,000 kepada Anwar.

Sementara itu, ketika menyentuh isu Pembekuan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) kepada mahasiswa Universiti Selangor (Unisel) dan Kolej Universiti Islam Selangor sebagai satu kesilapan besar yang dilakukan oleh pihak PTPTN dan Kementerian Pengajian Tinggi.

“Dalam isu PTPTN dia dah buat kesilapan besar dan saya nampak ada kebangkitan kemarahan rakyat kerana dia anggap dana itu bagaikan dana peribadi.

“Kalau dana negara tak boleh buat macam itu, mana boleh guna dana negara ugut orang.

“Bagaimanapun dia dah betulkan dan kita terima baik, jadikan itu satu pengajaran. Jalankan dasar itu dengan baik dan telus.

Anwar juga sekali lagi melahirkan keyakinan terhadap kemampuan Pakatan Rakyat menyediakan pendidikan percuma kepada rakyat sekiranya diberi kepercayaan menerajui Putra Jaya nanti.

Sebelum itu ketika berucap dalam sesi dialog Agenda Ekonomi Malaysia anjuran Persatuan Syarikat Perniagaan dan Perindustrian Selangor antara perubahan ekonomi yang telah dirancang ialah penswastaan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

?Urusan kerajaan bukan berkaitan perniagaan atau mengambil alih perniagaan. Peranan kerajaan hanyalah untuk memerhati dan membantu urus sahaja.

?Sekarang negara ini mempunyai kemampuan maka kita seharusnya menggalakkan sektor swasta dalam perniagaan. GLC sepatutnya diperkecilkan atau diswastakan,? jelas Anwar di hadapan kira-kira 1,000 hadirin.

Beliau turut melahirkan kepercayaan terhadap profesionalisme penjawat awam sekiranya berlaku peralihan kuasa dari BN kepada Pakatan Rakyat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.