Categories
NASIONAL SELANGOR

Fitnah Utusan : Guan Eng Serah Gantirugi Ke Badan Amal

SHAH ALAM, 22 JUN: Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menganggap keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang dalam saman fitnahnya terhadap Utusan Malaysia sebagai satu kemenangan untuk kebebasan akhbar di Malaysia.

Beliau juga akan mendermakan RM220,000 ganti rugi yang akan dibayar kepadanya oleh akhbar tersebut kepada badan amal dan kebajikan.

“Ini adalah kemenangan untuk kebebasan akhbar kerana di negara ini media dimonopoli oleh akhbar arus perdana yang pro Umno-BN.

“Mereka secara berterusan telah memfitnah saya dalam isu yang sama, tetapi tidak sekalipun diberikan hak untuk menjawab dalam isu yang mereka timbulkan.

“Kalau adapun, kenyataan saya akan diputar belit, jadi sebab itu kerajaan pusat harus membebaskan media-media kita dari cengkaman akta yang mengongkong kebebasan media.

“Ini kerana media telah dikongkong oleh Umno-BN,” kata Guan Eng ketika dihubungi TVSelangor hari ini.

Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini diperintah oleh Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membayar RM220,000 kepada Guan Eng atas kesalahan memfitnah.

Utusan Malaysia didapati memfitnah Guan Eng dalam laporannya pada 12 Mac 2008 bertajuk “Tiada lagi DEB” yang membawa maksud DAP akan menghapuskan Dasar Ekonomi Baru.

Akhbar itu diperintahkan agar membayar RM200,000 untuk kerugian atas kerosakan yang dilakukan akhbar itu dan RM20,000 untuk kos mahkamah.

Guan Eng mendakwa ucapannya jelas merujuk kepada pentadbirannya yang akan menghapuskan ‘kroni, rasuah dan ketidakcekapan’.

Terdahulu, pada Disember tahun lalu, mahkamah yang sama turut memerintahkan Utusan membayar gantirugi RM225,000 kepada Guan Eng kerana memfitnahnya dalam laporan yang bertajuk ‘Kebiadaban Guan Eng?.

Laporan tentang Setiausaha Agung DAP itu diterbitkan pada 20 Disember 2010.

“Syukur atas kemenangan ini, jadi saya akan dermakan kepada badan-badan amal kebajikan yang memerlukan apabila bayaran tersebut dijelaskan oleh Utusan,” katanya lagi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.