Categories
SELANGOR

MPK Lupus Barangan Yang Disita

KLANG, 5 JUN: Majlis Perbandaran Klang (MPK) melupuskan kira-kira 2856 keping cakera padat digital (DVD) dan cakera padat video (VCD) cetak rompak serta 262 unit barangan komputer kafe siber haram di sini.

Pengarah Jabatan Komunikasi Dan Pengaduan Awam MPK, Norfiza Mahfiz berkata, barangan komputer kafe siber, DVD dan VCD itu adalah sitaan bagi September dan Disember tahun lalu.

Menurutnya, selain daripada pelupusan barangan berkenaan, majlis juga turut memusnahkan bahan-bahan sitaan pusat snuker, antaranya kayu dan bola snuker serta bola pool.

?Selain daripada pelupusan untuk sitaan terdahulu, MPK juga memperhebatkan operasi untuk pelbagai kesalahan lain, antaranya jualan barangan seks, premis besi buruk dan rumah yang dijadikan premis perniagaan.

?Malah operasi seperti ini juga mendapat reaksi positif masyarakat setempat yang prihatin dengan menyalurkan maklumat segera kepada majlis jika terdapatnya aktiviti yang melanggar peraturan di kawasan mereka,? katanya.

Norfiza berkata, MPK pada masa yang sama turut mengadakan kerjasama dengan polis untuk beberapa siri operasi, antaranya premis besi buruk sekitar Klang Utara.

Menurutnya, selain operasi berkenaan, beberapa isu antaranya penjaja warga asing, peniaga haram dan rumah urut tidak berlesen juga akan digempur bagi mengelakkan gejala tidak bermoral berleluasa, di samping membanteras aktivti yang gagal mematuhi peraturan yang ditetapkan pihak berkuasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.