Categories
NASIONAL

Shamsul: Daftar Pemilih Masih Boleh Dibawa Ke Mahkamah

SHAH ALAM, 11 JUN: Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) masih boleh dicabar di mahkamah kerana daftar pemilih terbaru masih belum digazetkan lagi.

Demikian beritahu Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin kepada TVS ketika ditemui di Dewan Siviks MBPJ, Petaling Jaya semalam.

“Ia boleh dilakukan kerana daftar pengundi baru yang ada telah wujud banyak bantahan, yang ini belum digazetkan lagi. Saya ingat ini dapat dilaksanakan.

“Saya juga dapat tahu perjalanan semakan di Selangor sedang berjalan dengan laju supaya ia dapat di atasi,” kata beliau.

Shamsul yang juga merupakan pengamal undang-undang memberitahu daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh dicabar di mahkamah.

“Jadi saya percaya usaha Kerajaan Selangor ini berkisar dengan kesalahan dalam Akta Pilihan Raya seperti siapa yang sepatutnya mengundi tetapi dibenarkan mengundi,” ujarnya lagi.

Bagaimanapun menurut Shamsul satu kajian mendalam boleh dijalankan bagi mengenal pasti peruntukan khas yang membolehkan samada Kerajaan Selangor atau pengundi memfailkan kes terhadap penipuan yang wujud dalam daftar pemilih.

Pada tahun 2002, satu pindaan terhadap Akta Kesalahan Pilihan Raya iaitu seksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2002) telah dibuat bagi membolehkan daftar pemilih yang telah digazetkan tidak boleh dibawa ke mahkamah oleh mana-mana pihak.

“Undang-undang yang menghalang daftar pemilih dicabar di mahkamah adalah daftar yang drakonian, tidak lojik.

“Apa yang penting lagi, pendirian Kerajaan Selangor bahawa sekiranya daftar pemilih tidak bersih mereka tidak bercadang mengadakan pilihan raya di mana saya rasa itu satu cabaran kepada SPR untuk membersihkan daftar itu sendiri.

“Dengan adanya bukti-bukti ini, tentunya SPR akan terkesan dengan tindakan Kerajaan Selangor,” ujarnya lagi.

Sebelum itu, Kerajaan Selangor dalam usaha memastikan daftar pemilih SPR bersih dari unsur penipuan telah menjalankan kempen ‘Selangorku Bersih’.

Kempen yang sedang rancak dijalankan itu turut melibatkan pemimpin Kerajaan Negeri dan juga tempatan bagi mengenal pasti pengundi-pengundi sebenar di kawasan mereka.

Kerajaan negeri turut memperuntukkan RM 5 juta untuk Program Pendemokrasian di bawah Geran Selangorku sebagai inisiatif khusus bagi membolehkan semua pihak tanpa mengira parti politik membuat bantahan jika terdapat mana-mana pengundi yang meragukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.