Categories
NASIONAL SELANGOR

Air Percuma Bukti Selangor Mampu Urus Air Dengan Baik

SHAH ALAM 27 JULAI : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Program Pemberian Air Percuma yang membolehkan rakyat menikmati 20 meter padu pertama secara percuma setiap bulan adalah bukti keupayaan pengurusan Kerajaan Negeri dan kesungguhan untuk memastikan industri air di Malaysia diuruskan dengan menjadikan kebajikan rakyat menjadi keutamaan.

“Secara purata, keluarga yang mendiami rumah bertanah di Selangor menikmati penjimatan RM1,200 setahun sejak program ini diperkenalkan pada Jun 2008 manakala keluarga yang tinggal di rumah bertingkat pula menikmati penjimatan secara purata hampir RM900 setahun dalam tempoh itu.

Kerajaan Negeri telah membekukan cadangan untuk menaikkan tarif air oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) sebanyak dua kali iaitu untuk 2009 dan 2012,” katanya dalam satu kenyataan media.

Tambahnya sehingga kini, Kerajaan Selangor membelanjakan RM550 juta untuk Program Pemberian Air Percuma. Namun begitu, Kerajaan Negeri masih berupaya meningkatkan rezab negeri kepada RM2.1 bilion pada 2012 berbanding hanya RM400 juta pada 2008.

Jelanya, ini adalah hasil dasar kewangan mesra rakyat yang mematuhi prinsip-prinsip integriti dan tadbir urus yang baik. Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor membuat banyak usaha untuk memastikan rakyat berhak untuk berkongsi keuntungan, aset dan sumber negeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.