Categories
NASIONAL SELANGOR

Demonstrasi Bantah Catuan Air Syabas, Sokong Kerajaan Selangor Esok

SHAH ALAM 22 JULAI : Satu perhimpunan ‘anti-SYABAS’ daripada Angkatan Muda Keadilan (AMK) akan diadakan esok bagi mendesak Syabas supaya menyerahkan operasi air terawat kepada Kerajaan Selangor.

Naib Ketua AMK Azmizam Zaman Huri berkata demonstrasi itu juga supaya Syabas tidak lagi bermain tarik tali dengan menyusahkan rakyat terutama ketika Ramadan dan menjelang Syawal Ogos depan.

Himpunan di depan Wisma Rozali, Seksyen 13, pada 12 tengahari di sini akan melibatkan penyerahan memorandum kepada Syabas.

“AMK Selangor juga mengalu-alukan semua parti politik serta NGO dan badan tidak berkepentingan untuk menyertai bantahan itu,” katanya.

Mengikut satu perjanjian pada 2004, Syabas, sebuah syarikat swasta, dipertanggungjawabkan untuk mengurus operasi bekalan dan pengedaran air terawat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Kerajaan Negeri sedang di dalam proses mengambil alih operasi itu dari Syabas ekoran kegagalan Syabas untuk melaksanakan tugasnya yang menyebabkan ganguan bekalan air terawat di beberap kawasan di selatan Selangor.

Dua minggu lalu, Syabas dilaporkan meminta agar catuan air dilakukan di beberapa kawasan di Selangor. Tindakan itu dikritik Kerajaan Negeri yang berkata bekalan air mentah melimpah di tujuh empangan Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.