Categories
NASIONAL

Wan Azizah Lancar Kempen Facebook ‘Wanita Malaysia Menentang Jenayah’

PETALING JAYA, 31 JULAI: Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini melancarkan laman sosial Face Book, ‘Malaysian Mothers Against Crime’ (‘Wanita Malaysia Menentang Jenayah) di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Pelancaran laman sosial ini sebagai respon kegagalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein mengatasi maslah jenayah di negara ini.

Hishamuddin dan Datuk Seri Idris Jala yang bertindak selaku Pengerusi Unit Pengurusan Prestasi dan Perlaksanaan (Pemandu) mengumumkan beberapa inisiatif baru memerangi jenayah.

Jelas Azizah ini  menunjukan ketidakyakinan mereka sendiri terhadap ‘statistik menurun’ yang  didakwa sebelum ini

Antara Inisiatif yang dimaksudkan adalah seperti mewujudkan Semakan Jenayah Online, MyDistress, meningkatkan pengambilan Rakan Cop dan pembiayaan serta penubuhan jawatankuasa khas mengenai mangsa jenayah.

“Apakah ini reaksi mereka terhadap kenyataan kami bahawa jenayah di Malaysia telah meningkat?

“Ini menunjukan bahawa apa yang telah kami kemukakan adalah benar.

“Jadi, hari ini saya melancarkan satu kempen untuk membenteras jenayah sebagai agenda nasional.

“Sebagai ibu dan nenek, saya menjemput semua ibu untuk turut serta berkempen di halaman Facebook saya

Beliau turut menjemput semua pihak khususnya golongan wanita untuk turut serta berkempen di halaman facebook saya ‘Malaysian Mothers Against Crime,” kata Wan Azizah di sini.

Pelawat laman tersebut juga dipelawa untuk berkongsi fikiran serta maklumat berguna seperti rakaman video atau gambar kegiatan jenayah dan sebagainya agar orang ramai lebih berjaga-jaga.

Beliau turut menyarankan agar kerajaan lebih mendengari keluhan rakyat negara ini.

“Kerajaan seharusnya mendengar apa yang diperkatakan rakyat negara ini tentang keselamatan mereka dan bukannya menentukan apa yang harus dirasai oleh rakyat negara ini,” ujarnya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.