Categories
NASIONAL

Dataran Merdeka Tiada Sambutan Hari Kemerdekaan Suatu Sejarah

Laporan oleh Nazli Ibrahim dan Afix Redzuan

KUALA LUMPUR, 30 OGOS: Detik menjelang Hari Kemerdekaan yang sering di raikan di Dataran Merdeka Kuala Lumpur menempa sejarah apabila ‘countdown’ menjelang jam 12 malam ini tidak dapat di raikan disebebkan di tutup oleh pihak berkuasa.

Tinjauan TV Selangor, mendapati kawasan persekitaran Dataran merdeka kelihatan lengang dan hanya para wartawan dan Jurugambar serta beberapa pasukan polis berada di lokasi tersebut.

Pihak polis juga turut memaklumkan wartawan yang berada di Dataran Merdeka bahawa tiada sebarang sambutan diadakan di sini.

Polis yang dipercayai berpangkat tinggi itu memberitahu agar orang ramai pergi ke KLCC sekiranya mahu menyambut ambang merdeka.

“Di sini tiada sambutan, bunga api pun cuma ada di KLCC.

“Kesian ada yang datang bawa family. Media tolong beritahu org ramai,” ujar anggota polis itu.

TVS juga mendapati anggota-anggota keselamatan mula berada di kawasan dataran.

Sekurang2nya dua buah bas dan beberapa trak digunakan utk membawa anggota polis ke sini.

Manakala kenderaan yang biasnya digunakan unit polis simpanan khas (FRU) masih belum kelihatan.

Ini berikutan kenyataan pihak polis hari ini yang mengeluarkan kenyataan bahawa sebarang perhimpunan tidak dibenarkan di Dataran Merdeka.

Kenyataan polis tersebut ekoran beberapa NGO bercadang mengadakan himpunan “Janji Demokrasi’ yang sebelumnya dinamakan ‘Janji Bersih’ di tempat tersebut.

Bagimana pun terdapat juga ura-ura himpunan baju kuning tersebut akan tetap di adakan pada esok hari.

Sementara itu skrin TV besar di Dataran Merdeka menyiarkan pengumuman “Tiada sebarang orang atau pihak dibenarkan masuk ke Dataran Merdeka kerana kerja-kerja persiapan sambutan kemerdekaan ke- 55 sedang dijalankan”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.