Categories
SELANGOR

Isu Gambar Dipijak : Siasat Penghinaan Terhadap Pemimpin Pakatan Juga


PETALING JAYA, 4 SEPT : Polis harus bersikap adil dalam siasatannya terhadap tindakan manghina pemimpin negara dengan menyiasat semua kes tidak kira Umno-BN atau Pakatan Rakyat.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata pihak berkuasa perlu menjalankan tanggungjawab dengan penuh amanah dan tidak hanya mementingkan pemimpin Umno-BN.

Katanya, beberapa pemimpin Pakatan dan NGO pernah dihina dengan gambar mereka dipijak, dikoyak dan dibakar oleh pihak tertentu yang tidak bersetuju dengan pendirian mereka.

“Hari ini dengarnya polis sebut nak tubuh pasukan khas.

?Saya nak cabar Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin tubuhkan pasukan khas untuk menyiasat semua sekali yang menghina pemimpin sama ada dalam kerajaan ataupun pembangkang.

?Adalah satu perkara yang tidak adil untuk sekadar buat satu siasatan nak jaga Perdana Menteri tetapi boleh menghina pemimpin-pemimpin yang lain. Ini tidak betul,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini.

Pasukan itu dilaporkan akan menyiasat tindakan beberapa individu yang memijak gambar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor pada himpunan ?Janji Demokrasi? di Dataran Merdeka Kuala Lumpur pada 30 Ogos.

Pada 1 September, bas ceramah Pakatan disimbah cat merah ketika program siri jelajah Merdeka Pakatan di Kota Baru.

Pada bulan Mei lalu, sekumpulan penyokong persatuan pro-ketuanan Melayu Perkasa, melakukan perkara yang sama terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Pada bulan Jun pula, sekumpulan aktivis pesara tentera melakukan senaman punggung di depan rumah pengerusi jawatankuasa gerakan Bersih Datuk Ambiga Sreenivasan.

Dalam ketiga-tiga kes pemimpin Pakatan, pihak berkuasa tidak memberi sebarang respons tentang tindakan yang mereka akan ambil melainkan sekadar ?menerima laporan polis?.

Shamsul Iskandar berkata, AMK tidak terlibat dan tidak mengetahui pihak yang terlibat dalam insiden pada ambang kemerdekaan itu.

Bagaimanapun, katanya, AMK turut sedia membantu bagi mengesan individu atau pihak yang terlibat itu.

“Saya tidak kenal tetapi saya dah minta pihak AMK Wilayah Persekutuan untuk menyiasat dan mencari mereka yang terlibat.

?Kita juga nak bantu tentang kes pijak gambar Perdana Menteri dan isteri ini.?

Leave a Reply

Your email address will not be published.