Categories
SELANGOR

CASTE Adakan Kempen Pupuk Kesedaran Memilih Kedai Makan Bersih


SUBANG JAYA, 20 OKT: Dalam meningkatkan kesedaran orang ramai, sekumpulan anak muda telah memulakan kempen advokasi tentang pentingnya memilih kedai makan yang bersih sebagai tempat menjamu selera.

Kempen yang dinamakan Projek CASTE (Creating Awareness In Society About Terrible Eateries) ini diadakan berikutan berlakunya beberapa kes kerancunan makanan di kawasan Subang Jaya semenjak dua tahun lalu.

Antara aktiviti yang diadakan oleh kumpulan enam anak muda itu termasuklah bertemu orang ramai di beberapa restoren yang mengambil bahagian untuk memberikan penerangan dan risalah berhubung isu kebersihan kedai makan.

Ahli kumpulan Projek CASTE, Shaneal Diiren, 17 tahun memberitahu masyarakat hendaklah menggunakan kuasa mereka sebagai pengguna bagi mengubah tabiat pengusaha restoren yang tidak menjaga kebersihan.

“Bila orang ramai tak mengunjungi kedainya kerana tak jaga kebersihan akan menyebabkan mereka terpaksa berubah,” kata Shaneal.

Beliau turut menggalakan orang ramai menyertai projek kempen ini dengan menghubungi Pejabat Adun Subang Jaya.

Menurut ADUN Subang Jaya, Hannah Yeoh Kerajaan Selangor mengeluarkan sejumlah peruntukan bagi membiayai kos mempromosi kempen yang disalurkan melalui Pejabat DUN Subang Jaya.

“Setakat ini ada tiga buah restoran yang menerima sijil kebersihan ‘A’ yang ambil bahagian, tetapi kita harap lebih banyak yang berminat untuk mengambi bahagian.

“Tanggapan bahawa kedai makan tak bersih mampu menyajikan makanan yang sedap adalah salah, kena ubah dan boleh menyebabkan anda terkena keracunan makanan,” ujar beliau dalam satu sidang media yang diadakan di Restoren Hailam Kopitiam di Seksyen 15 di sini.

Restoran tersebut adalah antara premis yang telah menyertai kempen itu.

Pengusahanya KH Chong berkata beliau amat mementingkan soal kebersihan penyediaan makanan sehingga membolehkan restorannya mendapat sijil ‘A’ dalam kategori kebersihan oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.