Categories
NASIONAL

Peruntukan Pusat Selenggara Jalan Di Pulau Pinang Sangat Rendah

KUALA LUMPUR, 31 OKT : Peruntukan Kerajaan Pusat bagi menyelenggara jalan di Pulau Pinang adalah sangat rendah kata, Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong.

Dalam satu sidang media di Parlimen hari ini, Chin tong berkata, hanya RM59.6 juta diberikan untuk penyelenggaraan jalan raya di Pulau Pinang.

Perkara ini dinyatakan merujuk kepada statistik agihan Pemberian Sebenar Kepada Kerajaan Negeri Tahun 2011 di Bawah Peruntukan Perbendaharaan.

“Jumlah peruntukan untuk jalan Pulau Pinang sangat rendah, dan peruntukan keseluruhan hanya RM152 juta.

“Jumlah bajet kepada seluruh negeri (di Malaysia) baru RM5 bilion. Jumlah bajet negara RM252 bilion.

“Maknanya apa yang diperuntukkan kepada negeri adalah terhad. Perhubungan antara pusat dan negeri adalah tidak seimbang,” katanya.

Ahli Parliemn Kota Belut, Abdul Rahman Dahalan semalam mendakwa Pakatan Rakyat(PR) terlibat dengan perakaunan kreatif untuk menjadikan pengurusan kewangan negeri nampak elok dalam Laporan Ketua Audit Negara.

Berdasarkan Laporan Ketua Audit Negara, pengurusan kewangan yang diuruskan di negeri pentadbiran PR mendapat pengiktirafan baik.

Jelasnya, bajet kerajaan Pulau Pinang hanya berjumlah RM900 juta dan terpulang kepada Kerajaan Negeri menguruskan kewangan yang diperolehi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.