Categories
SELANGOR

Selangor Perluaskan ‘Natural Farming’, Jana Lebih Keuntungan Untuk Petani

BESTARI JAYA, 8 OKT : Kaedah pertanian ‘natural farming’ atau pertanian semula jadi yang diperkenalkan Jabatan Pertanian Selangor akan diperluaskan bagi meningkatkan pendapatan golongan petani di Selangor.

Pada masa ini, Selangor satu-satunya negeri yang melaksanakan kaedah pertanian ini yang dimulakan di Korea Selatan.

Kaedah itu mampu mengurangkan kos pertanian sehingga sehingga 70 peratus.

Selain itu ia juga dikatakan baik untuk kesihatan disebabkan menggunakan teknik semulajadi untuk menghalang serangan serangga dan memastikan penggunaan bahan kimia pada tahap minima berbanding pertanian konvensional.

Demikian menurut Exco Permodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam Dan Pembangunan Usahawan, Dr Yaakob Sapari dalam ucapannya ketika melawat ladang penanaman tembikai batu di Taman Agroteknologi Bestari Jaya hari ini.

Menurut Dr Yaakob, kaedah tersebut selain sesuai untuk penanaman tembikai batu, ianya turut sesuai untuk jenis pertanian lain.

“Kita telah berjaya di sawah. Sebahagian dari sayuran kita dan di sawah secara kecil-kecilan tidak menggunakan racun lagi,” kata Dr Yaakob.

Dr Yaakob juga menyatakan, kerajaan negeri mensasarkan kaedah ‘natural farming’ ini akan diaplikasikan oleh seluruh petani di negeri ini dalam jangkamasa tiga tahun lagi.

Menurut Dr Yaakob, kaedah pertanian semulajadi itu juga memberikan penjimatan kos yang tinggi bagi setiap musim dan lebih bernilai berbanding pemberian ‘one-off’ sperti BR1M (Bantuan Rakyat 1 Malaysia).

Menurut seorang pengusaha tanaman tembikai batu Norhisham Ramlan, beliau hanya mengeluarkan kos RM 300 sahaja setiap musim untuk ladangnya.

Berbanding dahulu, di mana beliau terpaksa membelanjakan
RM 1,500 untuk racun dan baja kimia bagi satu musim yang mengandungi 1,200 pokok.

Terdahulu, dalam majlis yang dihadiri oleh kira-kira 50 orang itu, Dr Yaakob turut sempat melawat ladang penanaman tembikai batu yang diusahakan Norhisham.

Dalam sama dalam lawatan setengah hari itu, beliau turut diiringi Penyelaras Pusat Khidmat Rakyat Dun Permatang, Yahya Sahri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.