Categories
NASIONAL SELANGOR

BN ‘Bodoh’ Guna Isu Air Serang Selangor

KOMENTAR: Satu Fakta asas yang perlu di ketahui umum bahawa hampir semua negeri di Semenanjung Malaysia, hal urus tadbir air kesemuanya berada dibawah kerajaan negeri masing-masing kecuali Selangor.

Persoalannya, mengapa bidang kuasa urus tadbir air di Selangor yang mewakili Selangor, Wilayah persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya tidak diserahkan kepada kerajaan negeri tetapi di serahkan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

Syabas pula merupakan sebuah syarikat milik kroni yang mana Kerajaan Negeri Selangor hanya memiliki pegangan kecil. Tetapi inilah caturan yang telah dibuat sejak era BN menguasai Selangor dahulu.

Jawapannya amat mudah. Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya merupakan kawasan elit. Hampir setiap hari ada sahaja bangunan kediaman, rumah kedai maupun rumah persendirian, kilang-kilang kecil dan besar yang baru didirikan.

Natijahnya semua pembangunan sedia ada, yang sedang dalam pembinaan dan yang dalam perancangan pembinaan akan menggunakan keperluan air.

Sejajar dengan kawasan elit ini setentunya juga kuasa membayar oleh penghuninya juga tidak menimbulkan masalah.

Justeru, air akan menjadi barangan paling berharga untuk diperniagakan kepada rakyat. Itulah antara agenda mengaut keuntungan berganda yang bersalut dalam benak pemimpin-pemimpin Umno-BN yang berkuasa di Selangor sebelum ini.

Atas perkiraan tersebut tidak hairanlah Kerajaan Negeri terdahulu sanggup membayar gaji paling lumayan kepada CEO Syabas. Menurut Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, CEO Syabas, Rozali Ismail menerima gaji lebih RM 5 juta setahun.

Air dagang jadi air percuma

Tindakan kerajan Pakatan Rakyat (PR) Selangor dibawah pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengambil langkah pertama sejurus menguasai Selangor dari BN pada Mac 2008 dengan skim air percuma 20 meter padu pada rakyat negeri itu mengejudkan Kerajaan Pusat.

Serangan pertama dari Kerajaan Pusat dan pemimpin Umno Selangor terus dicanang menerusi media perdana eletronik dan cetak bahawa Selangor akan muflis berikutan usaha Abdul Khalid memberikan air percuma tersebut kepada rakyatnya.

Namun setelah empat tahun kerajaan pimpinan Abdul Khalid tidak juga muflis. Sebaliknya pendapatan kerajaan Selangor terus meningkat.

Bermula dengan RM300 juta yang di tinggalkan oleh BN pada 2008 pendapatan Kerajaan Negeri terus di jana oleh Abdul Khalid sehingga meningkat kepada RM 2.4 bilion pada 2012.

Tindakan Abdul Khalid tersebut juga amat dibimbangi oleh Kerajaan Pusat dan pemimpin Umno negeri kerana ia memberi kesan mendadak berhubung persepsi rakyat terhadap kerajaan baru PR.

Dasar negara berkebajikan yang menjadi agenda perjuangan semua negeri PR dan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dibawah Abdul Khalid juga berjaya menghala pemikiran rakyat membuat perbandingan antara BN dan PR dalam hal urus tadbir negara.

Namun bagi rakyat apa yang terpenting adalah sejauh manakah kerajaan tersebut mampu meringankan bebanan yang ditanggung mereka.

Umno-BN Selangor menyedari isu air percuma Selangor memberi tekanan besar kepada persepsi rakyat berhubung sokongan rakyat terhadap PR.

Perdana Menteri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Najib Razak terpaksa memberi peruntukan paling besar kepada kerajaan negeri khususnya kepada Umno Selangor iaitu RM 2.71 bilion pada penghujung 2011 lalu.

SYABAS Buat Onak

Pelbagai usaha dijalankan oleh Pemimpin Umno negeri, Syabas serta Kerajaan Pusat untuk cuba menggagalkan usaha Abdul Khalid.

Sejak itu Syabas dijadikan ‘pemain’ untuk memberi pelbagai onak kepada Abdul Khalid.

Pada 2009, Abdul Khalid tidak membenarkan Syabas menaikkan tarif air sehingga Syabas membawa kes tersebut ke mahkamah.

Walaupun pada asasnya Selangor akan mendapat manfaat dari kenaikan tarif tersebut berikutan Kerajaan Negeri juga mempunyai pegangan dalam konsesi air tersebut.

Tetapi Abdul Khalid tidak berbuat demikian kerana dianggap melanggar dasar negara berkebajikan yang di amalkan dalam PR.

Setelah isu kenaikan tarif dibawa kemahkamah, Kerajaan Pusat dan Syabas cuba memberi tekanan dengan isu kekurangan stok air di empangan takungan.

Begitu juga usaha merealisasikan projek membawa air dari Pahang ke Selangor melalui Projek Langat 2 yang menelan belanja hampir RM6 bilion.

Susulan itu, Abdul Khalid menubuhkan Jawatankuasa Pemantauan Air yang diketuai oleh setiausaha kerajaan Selangor, UPEN, ABBAS dan PUAS terhadap operasi Syabas.

Jawatankuasa tersebut mendapati Syabas beroperasi ‘di bawah keupayaan’.

Menurut Jawatankuasa Pemantau tersebut keupayaan pengeluaran semua 34 loji ialah 4,807 juta liter sehari berbanding keupayaan agihan Syabas 4,371 juta liter sehari iaitu lebihan 436 JLH.

Projek Mitigasi I yang dilaksanakan dan dijangka siap sepenuhnya Mac 2013 akan meningkatkan pengeluaran kepada 5, 139 JLH iaitu penambahan 332 JLH atau lebihan 768 JLH berbanding keupayaan agihan Syabas.

Fakta peratusan rizab air sebanyak 2 peratus yang dilaporkan Syabas tidak tepat dan mengelirukan. Rizab kapasiti pengeluaran sebenar pada masa ini adalah 11 peratus dan akan meningkat kepada 18 peratus selepas Mac 2013 apabila projek mitigasi siap sepenuhnya.

Menurut jawatankuasa tersebut Syabas gagal memenuhi tanggungjawab untuk membekalkan air terawat yang secukupnya kepada pengguna seperti yang dipersetujui dalam Penjanjian Penswastaan Air 2004.

Susulan dari pemantauan tersebut serta kegagalan Syabas menyedia air terawat, kerajaan negeri pada pertengahan Julai lalu bertekad untuk mengambilalih konsesi air Selangor.

Seminggu selepas itu Kabinet membentuk sebuah Jawatankuasa Khas mengkaji isu air di Selangor. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengetuai jawatankuasa tersebut sememangnya diduga berperanan menggagalkan usaha pengambilanalih tersebut.

Lebih melucukan apabila Muhyiddin tidak menjemput Abdul Khalid untuk berbincang hal tersebut sedangkan pihak Syabas dibenarkan untuk mengagih… satu untuk aku, satu untuk kamu.

Menurut Muhyiddin, Peguam Negara di arah untuk mengkaji pengambilan alih tersebut ekoran Keengganan Kerajaan Negeri membayar kepada Syabas kerana menghalang kenaikan kadar tarif air yang akan dilaksanakan Syabas.

Umno Selangor dan PRU-13

“Kalau you tanya sesiapa pun dalam dunia ni yang tahu isu sebenar hal air Selangor. Orang akan cakap BN paling ‘bodoh’ serang Selangor guna isu air.”

“You putar macam mana pun rakyat akan sokong Abdul Khalid kerana pertahan bagi air percuma. Umno Selangor paling bodoh,” kata seorang kawan bergelar Datuk yang juga seorang Ketua Umno Bahagian.

“Habis nak serang Selangor guna isu apa Datuk,” kata saya cuba memancing.

“Sepuluh kali lebih baik kalau guna isu pasir dan sampah,” tambah Datuk tersebut.

“Habis macam mana BN nak tarik balik isu air tu datuk,” balas saya.

“You kena tahu Cik Mat, cerita air Selangor tu supaya Langat 2 Najib cepat buat, ramai yang tengah nganga nak sambar projek,” katanya.

“Datuk tak masuk tender ke?”soal saya.

“Aku malas masuk sebab kena dua puluh persen,”

“Kena bayar pada siapa 20 persen tu datuk,”

“Sudahlah Cik Mat, You ni memang suka korek kalau hal macam ni. Kalau you nak tulis, takat tu aje yang I boleh bagi. dahlah jom kita mula di Second nine dulu,” kata Datuk sambil buggy kami menyusuri tapak Tee Off di sebuah Kelab Golf hujung minggu lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.